Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Φυλακή για χρέη που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ!

Posted by ola-xima  |  No comments


Πλημμέλημα θεωρούνται περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπου τα ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία είναι λιγότερα των 75.000 ευρώ ή 150.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση όπου το ποσό της φοροδιαφυγής είναι πάνω από 150.000 ευρώ θεωρείται κακούργημα..

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θεσπίζει με νόμο τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί ονόματα επιτηδευματιών και πολιτών για περιπτώσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων καθώς και για μη έκδοση αποδείξεων που οδηγούν σε σημαντική απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Παράλληλα, στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα ληξιπρόθεσμων οφειλετών στην περίπτωση που τα χρέη τους προς το Δημόσιο ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ για διάστημα πάνω από ένα έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής, αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα και να γεμίσουν ως το τέλος του έτους τα δημόσια Ταμεία.
Πότε και πως θα εφαρμόζεται το Αυτόφωρο
Στην περίπτωση των ανακριβών φορολογικών δηλώσεων ή για μη υποβολή δήλωσης και εφόσον το εισόδημα που έχει αποκρυβεί δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ το εν λόγω αδίκημα θα θεωρείται πλημμέλημα και το Αυτόφωρο θα εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενους δεν συμβιβαστεί με την Εφορία, προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και απορριφθεί η προσφυγή του.
Όταν το ποσό της φοροδιαφυγής είναι πάνω από 150.000 ευρώ, θα εφαρμόζεται άμεσα καθώς θεωρείται κακούργημα καθώς θα παρεμβαίνει ο οικονομικός εισαγγελέας και θα ασκείται αμέσως ποινική δίωξη με εντολή προφυλάκισης και ορισμού τακτικής δικασίμου.
Πολύ πιο εύκολα θα εφαρμόζεται το Αυτόφωρο στην περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων καθώς το όριο πάνω από το οποίο κινδυνεύει κανείς να βρεθεί κρατούμενος διαμορφώνεται στις 75.000 ευρώ.
Ακόμη, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενώ οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη ως δέκα έτη αυξάνονται σε κάθειρξη ως είκοσι έτη.
20 ευρώ την ημέρα για εξαγορά των ποινών φυλάκισης
Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπεται ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής,στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ,αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
Αυστηρότερες ποινές προβλέπονται για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αν η αξία των ωφελημάτων για τον υπάλληλο υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ.

Πηγη:newsbomb

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:02 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top