Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

«Στοπ» στο χτίσιµο µε κλίση πάνω από 35% σχεδιάζει η κυβέρνηση

Posted by ola-xima  |  No comments


Τέλος στη δόµηση στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση πάνω από 35% σχεδιάζει να βάλει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος..

Μέχρι στιγµής, δεν έχει ξεκαθαριστεί από πότε θα ισχύσει το νέο µέτρο, αλλά εκτιμάται ότι µπορεί να αρχίσει να εφαρµόζεται και ύστερα από έναν χρόνο.

Σύµφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, ήδη εκπονείται σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη φάση της προµελέτης, όπου δίνεται ιδιαίτερο βάρος και στην προστασία των κορυφογραµµών. Κατά τις ίδιες πηγές, σχεδιάζεται να απαγορεύεται η δόµηση σε απόσταση µικρότερη από 50 µέτρα από τις κορυφογραµµές.

Το µέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει σε 25 µικρά νησιά του Αιγαίου, όπως για παράδειγµα, η Κύθνος, η Σέριφος και η Αστυπάλαια, µε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα.

Η εφαρμογή του µέτρου και στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται, όπως λένε στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «για την προστασία του τοπίου».

Σύµφωνα µε πολεοδόµους, η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται καλύτερα µε τον εξορθολογισµό των όρων δόµησης, κάλυψης και εκµετάλλευσης. Όπως ισχυρίζονται, το νέο µέτρο αποσκοπεί περισσότερο στο να σταµατήσει το φαινόµενο που παρατηρείται σήµερα να µετατρέπονται τα υπόγεια σε ισόγεια και κατ’ επέκταση να γίνονται δοµήσιµοι χώροι.

Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Νίκο Ζυγούρη, «δεν µπορεί ένας νόµος να είναι πανάκεια για όλη την Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της 'ιδιοµορφίες΄' και τη δική της αρχιτεκτονική. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επιτρέπεται η δόµηση σε περιοχές µε έντονη κλίση και να απαγορεύεται το χτίσιµο µε κλίση πάνω από 35% σε περιοχές αδόµητες που επεκτείνονται πέρα από τον αστικό ιστό».

Πηγή:sarotiko

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:58 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top