Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Νέο μηχάνημα 3D ανιχνεύει τον καρκίνο

Posted by ola-xima  |  No comments


Ακτίνες Χ που θα παράγουν τρισδιάστατες απεικονίσεις του στήθους, θα έχει η πρώτη συσκευή μαστογραφίας τύπου 3D. Πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα..

προληπτικού ελέγχου για την διάγνωση του καρκίνου, το οποίο ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών.

Το Σύστημα Selenia ( Selenia Dimensions System) μπορεί να απεικονίσει τόσο σε δύο όσο και σε τρεις διαστάσεις το στήθος. Οι τρισδιάστατες εικόνες μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να διαγιγνώσκουν το καρκίνο του μαστού, αναφέρει η Υπηρεσία.

Οι συνηθισμένες μέθοδοι μαστογραφίας χρησιμοποιούν χαμηλή «δόση» ακτίνων Χ και θεωρούνται το καλύτερο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, με τη συμβατική δισδιάστατη απεικόνιση, ποσοστό περίπου 10% των γυναικών χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις καθώς συχνά η πρώτη απεικόνιση εντοπίζει ανωμαλίες που όμως στη συνέχεια αποδεικνύονται μη καρκινικές.

Η συνδυασμένη χρήση των δισδιάστατων και τρισδιάστατων απεικονίσεων της Selenia σχεδόν διπλασιάζουν την ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη. Όμως βελτιώνουν την ακρίβεια και μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που θα χρειαστεί να επιστρέψουν για επιπρόσθετες εξετάσεις.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για το βαθμό επικινδυνότητας της ακτινοβολίας. Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου καρκίνου από τη νέα εξέταση εκτιμάται πως είναι μικρότερη από 1% σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική μαστογραφία.

Πηγή:sarotiko

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:34 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top