Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βαλβέρδε: Να τους κάνουμε να υποφέρουν

Posted by ola-xima  |  No comments


Ο ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση της ομάδας του στο ντέρμπι του Σαββάτου, το οποίο χαρακτήρισε τελικό..
Σε συνέντευξη του στην Εξέδρα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε εκτός από το ντέρμπι μίλησε για την επιστροφή του στην Ελλάδα, τον Φουστέρ και τον Ιμπαγάσα.

- Κόουτς, από την ημέρα που φύγατε δεν άργησε να ανοίξει η κουβέντα της επιστροφή σας. Δεχθήκατε μάλιστα κρούσεις και από την προηγούμενη διοίκηση για να γυρίσετε πίσω. Το κάνατε όμως μετά την αλλαγή σελίδας. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αύγουστο. Πώς το αποφασίσατε; Ηταν πολύ επιτυχημένο το πρώτο σας πέρασμα. Δεν σας φόβισε ότι μπορεί αυτήν τη φορά να μην είναι το ίδιο; Να μην τα καταφέρετε εξίσου καλά.

"Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν επαφές και πριν επιστρέψω. Μου τηλεφώνησαν πέρυσι μια φορά όταν ήμουν στη Βιγιαρεάλ. Δεν μπορούσα να αφήσω την ομάδα τότε. Και στη συνέχεια όταν είχα φύγει... Δεν μου αρέσει να αλλάζω ομάδα μέσα στην ίδια σεζόν όμως. Και όταν έφυγα από τη Βιγιαρεάλ ήταν το ίδιο. Δεν ήθελα να δουλέψω ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι είχα αποφασίσει να μην επιστρέψω... Πέρασαν όμως κάποιοι μήνες, ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος. Τον Αύγουστο που η ομάδα μας είχε αποκλειστεί ήδη από την Ευρώπη και έγινε μια σοβαρή συζήτηση το αποφάσισα. Εχω μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ολυμπιακό. Τώρα γιατί επέστρεψα; Ελπίζω να μη... χάλασα την πρώτη μου παρουσία (γέλια) επιστρέφοντας. Ηξερα όμως πού έρχομαι. Γνώριζα επιστρέφοντας ότι ο Ολυμπιακός είναι πάντα μια μεγάλη ομάδα που θέλει να κερδίζει. Υπήρχε ρίσκο, δεν το κρύβω, γιατί η ομάδα πέρυσι είχε τερματίσει πέμπτη στο πρωτάθλημα. Και γιατί είχαν γίνει πάρα πολλές μεταγραφές. Ξεκινούσε κάτι από την αρχή..."

- Τον Αύγουστο λοιπόν πάλι εδώ. Ξεκινήσατε μια προσπάθεια δύσκολη. Να φτιάξετε μια ομάδα από την αρχή και παράλληλα να κάνει άμεσα πρωταθλητισμό...

«Ναι, ξεκινήσαμε τον Αύγουστο. Και αυτό που συζητήσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν το πώς θα φτιάξουμε μια ομάδα. Ο Ολυμπιακός όμως είναι ένα κλαμπ που πρέπει να κερδίζει. Φτιάχνεις μια ομάδα για να κερδίσεις. Αυτές είναι οι μεγάλες ομάδες. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό. Το θέμα δεν είναι να πεις 'φτιάξαμε μια ομάδα, πάμε να κερδίσουμε'. Το θέμα είναι να τη φτιάξεις. Αυτό είναι το δύσκολο. Να δημιουργήσεις μια ομάδα με δικό της στυλ, με φιλοσοφία. Να φτιάξεις κάτι που ο κόσμος θα το αναγνωρίζει. Που θα ξέρει ότι αυτή είναι η ομάδα μας».

- Aυτή η εβδομάδα είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη στη διαχείρισή της; Το λέω, γιατί ούτως ή άλλως το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο. Παιχνίδι με τον αιώνιο αντίπαλο, μια νίκη που μπορεί να κρίνει τα πάντα... Ενα παιχνίδι που η συζήτηση για αυτό έχει ξεκινήσει από τη λήξη του προηγούμενου ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.

"Για τους παίκτες είναι σίγουρα πιο εύκολη η εβδομάδα αυτή. Υπάρχει το κίνητρο, η νοοτροπία του ντέρμπι. Ηδη στο μυαλό τους έχουν αυτό το παιχνίδι. Και πώς θα κάνουν καλή προπόνηση μέχρι αυτό. Εχουν μεγάλη όρεξη για το ντέρμπι. Δεν χρειάζεται να τους... τσιγκλήσεις περισσότερο. Είναι ήδη εκεί. Στο παιχνίδι του Σαββάτου."

- Για εσάς προσωπικά; Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να προετοιμάζεστε για ένα ντέρμπι;

"Για εμένα δεν είναι κάτι διαφορετικό. Ισως είναι λίγο μεγαλύτερη η ευθύνη. Νιώθεις περισσότερο υπεύθυνος. Αλλά η δουλειά που κάνεις, ο τρόπος που προετοιμάζεις την ομάδα, είναι ο ίδιος. Βέβαια, έχεις στο μυαλό σου ότι αυτό το παιχνίδι είναι ένας τελικός. Διότι, αν κερδίσεις ξέρεις ότι είσαι πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και τους τελικούς πρέπει να τους κερδίζεις."

- Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που δεν προσαρμόζεται στους αντιπάλους. Αντίθετα, υποχρεώνει τους άλλους να προσαρμόζονται στο δικό του στυλ. Αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα. Μια ομάδα με το δικό της στυλ. Και ο Παναθηναϊκός έχει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού. Δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις λοιπόν το Σάββατο; Γνωρίζεστε ήδη πολύ καλά;

"Ξέρουμε το στυλ του παιχνιδιού. Ξέρουμε το στυλ του αντιπάλου. Ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να νικήσουμε. Μόνο που πρέπει να προσέξουμε λίγο κάθε παίκτη ξεχωριστά. Μεμονωμένες περιπτώσεις ψάχνουμε δουλεύοντας αυτή την αναμέτρηση. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους δημιουργήσουμε πρόβλημα. Να τους κάνουμε να υποφέρουν."

- Στον πρώτο γύρο ο Ολυμπιακός είχε χτίσει ήδη μια διαφορά. Και μπορούσε να παίξει για δύο αποτελέσματα στο ΟΑΚΑ. Πήγε στο ντέρμπι και έπαιξε το παιχνίδι που κάνει πάντα. Επαιξε για να νικήσει. Θεωρητικά τώρα ο Παναθηναϊκός, για να ξαναμπεί στο πρωτάθλημα, πρέπει να αντιμετωπίσει το ματς με αυτήν τη φιλοσοφία. Να παίξει για να νικήσει. Περιμένετε μια παρόμοια συμπεριφορά από τον αντίπαλο; Να παίξει ανοιχτά για να πάρει τη νίκη; Ή εκτιμάτε ότι θα μπει στη διαδικασία να αγωνισθεί όπως οι περισσότερες ομάδες στο Καραϊσκάκη; Κλειστά και με αντεπιθέσεις;

"Σίγουρα ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να κερδίσει το ματς. Για αυτό και δεν πιστεύω ότι θα παίξουν κλειστά. Αυτό όμως δεν μας ενδιαφέρει και τόσο. Για να κυριαρχήσεις στο παιχνίδι πρέπει να το κάνεις και στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση... Εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας. Στην πραγματικότητα, μας ενδιαφέρει μόνο τι θα κάνουμε εμείς το Σάββατο... Είμαστε ο Ολυμπιακός. Θέλουμε πάντα να είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού."

- Κόουτς, ο Ολυμπιακός θα νικήσει το Σάββατο;

"Θα μου άρεσε πολύ... και θέλω να ξέρετε ένα πράγμα. Οσο πλησιάζει το παιχνίδι του Σαββάτου, τόσο το πιστεύεις περισσότερο. Πιστεύεις στη νίκη."

- Ζούμε μια χρονιά Φουστέρ; Είναι ο Φουστέρ η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της σεζόν για την ομάδα σας; Γιατί το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός νομίζαμε ότι έψαχνε έναν σπουδαίο σέντερ φορ τις ημέρες της απόκτησής του. Εσείς επιλέξατε τον Φουστέρ όμως. Και από εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα. Πρώτα, ποιος είναι ο Φουστέρ; Επειτα, η απόδοση του Φουστέρ. Και εδώ και καιρό ο κορυφαίος Φουστέρ...

"Ο Φουστέρ είναι ένας παίκτης της ομάδας. Και είναι παίκτης ομάδας. Δουλεύει πολύ για την ομάδα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό."

- Το είχατε από την αρχή στο μυαλό σας αυτό το... τρικ, με τον Ιμπαγάσα πιο πίσω και τον Φουστέρ μπροστά;

"Ναι. Ο Ιμπαγάσα είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάνει το παιχνίδι να περιστρέφεται γύρω του. Δεν πρέπει λοιπόν να έχει την ομάδα πίσω του, αλλά να οργανώνει έχοντας την ομάδα μπροστά του. Ο Φουστέρ μπορεί να παίξει πιο μπροστά, γιατί μπορεί να λειτουργήσει καλά σε αυτόν τον χώρο και να σκοράρει. Ηταν σημαντικό ότι τους ήξερα και τους δύο. Ημουν προπονητής τους. Γνώριζα ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτούς τους ρόλους."

-Αυτή η συνεργασία είναι από τις σημαντικότερες στη δημιουργία της ομάδας σας. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι του χρόνου, που ο συντελεστής δυσκολίας λόγω Ευρώπης, Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι μεγαλύτερος, ο Ιμπαγάσα θα είναι 35 χρόνων. Οτι ίσως πρέπει να φτιάξετε κάτι από την αρχή...

"Ακόμη είναι νωρίς. Δεν έχουμε πάρει ακόμη το πρωτάθλημα... Τώρα μόνο αυτό μας νοιάζει. Το πρωτάθλημα. Τώρα το μόνο που μας νοιάζει είναι ο Παναθηναϊκός."

Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:42 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top