Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί το παιχνίδι κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα;

Posted by ola-xima  |  No comments


Θέλετε το παιδί σας όταν μεγαλώσει να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας δικηγόρος, γιατρός ή μεγάλο στέλεχος επιχειρήσεων; Τα πράγματα είναι απλά. Ξεκινήστε την προετοιμασία …παίζοντας! Κλείστε την τηλεόραση, εξαφανίστε τα εκπαιδευτικά DVD..

και απλώστε μέσα στο χώρο, παιχνίδια. Όχι όμως από εκείνα που είναι ηλεκτρονικά και έχουν τηλεχειριστήρια, αλλά τα απλά… αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε όλοι μας! Και αυτό γιατί όταν το αντικείμενο που ασχολείται ένα παιδί είναι ηλεκτρονικό, συνήθως, κάνει την πιο «δύσκολη δουλειά» μόνο του, ενώ το παιδί, σχεδόν, παραμένει ένας εκστασιασμένος θεατής.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους, ενώ χωρίς να το καταλαβαίνουν αρχίζουν να αντιλαμβάνονται αρχές της φυσικής και των μαθηματικών, όπως είναι η βαρύτητα, η λειτουργία των τροχών, όπως και διάφορα άλλα.

Αρχίζοντας ένα παιδί να ασχολείται με απλά παιχνίδια από την πρώιμη νηπιακή ηλικία, αναπτύσσει αναπόφευκτα την κοινωνικότητά του, μαθαίνει πολλά πράγματα χωρίς να «ζορίζεται», αλλά και βελτιώνει την ευφυΐα του. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες, επειτα από εκτεταμένη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος.

Τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι καινούργια, διαφορετικά κάθε μέρα ή ακριβά. Ένα απλό τρενάκι μπορεί να μάθει στο παιδί τη λειτουργία των τροχών, τη χρησιμότητα των βαγονιών, τα χρώματα και πολλά άλλα. Αντίστοιχα, το παιχνίδι με τις φούσκες από σαπούνι, κάνει από πολύ νωρίς το παιδί να αντιλαμβάνεται την έννοια της βαρύτητας, αλλά και το βοηθάει να βελτιώσει και την όρασή του. Επίσης, η συνεύρεση και το παιχνίδι με άλλα συνομήλικα παιδιά, προάγει την κοινωνικοποίηση του παιδιού και οικοδομεί τα θεμέλια για τις μελλοντικές κοινωνικές του σχέσεις, ενώ αναπτύσσει παράλληλα και μια πιο ισχυρή προσωπικότητα.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο οι γονείς να βοηθούν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίζουν, ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν από νωρίς ισχυρούς, ανεξάρτητους χαρακτήρες και να βελτιώσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες, πράγματα που θα δείξουν τα μέγιστα αποτελέσματά τους όταν το παιδί πλέον θα είναι πλέον ενήλικας.

Και μην ξεχνάτε: όσο πιο απλό το παιχνίδι, τόσο πιο δημιουργικό γίνεται το παιδί!

Πηγή:newsday

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:55 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top