Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

“Τορπίλη” στο Μνημόνιο βάζει η κρίση στον αραβικό κόσμο

Posted by ola-xima  |  No comments


Νάρκη στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της χώρας και στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα αφορούν την Ελλάδα, βάζει η εξάπλωση των λαϊκών εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή..
Η συνακόλουθη έκρηξη τιμών του πετρελαίου δημιουργεί νέα δεδομένα, που ανατρέπει σχεδιασμούς τους αρχικούς, ενδεχομένως όμως και το μέτρο της εξομοίωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συντάξει για φέτος έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται στην υπόθεση για μικρή μόνο αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, έως τα 90-95 δολάρια το βαρέλι. Με δάση αυτό το δεδομένο, προβλεπόταν παγκόσμια Ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ, που θα δημιουργούσε και σχετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις για ταχύτερη διέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Ωστόσο, ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους, μετά και από τα γεγονότα στα παράλια της Β. Αφρικής που βρέχονται από τη Μεσόγειο, η τιμή του πετρελαίου έφτασε ακόμη και στα 102 δολάρια ανά βαρέλι.
Ψαλιδίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης

Προβλέψεις ορισμένων αναλυτών μιλάνε για νέα άνοδο, που θα απειλεί να «καταπιεί» την οικονομική ανάκαμψη, καθώς υπολογίζεται πως για κάθε 10 δολάρια αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, το παγκόσμιο ΑΕΠ «ψαλιδίζεται» 0,5%. Έτσι, αντί για ανάπτυξη 0,6%, η παγκόσμια οικονομία «φλερτάρει» με μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη φέτος, συμπαρασύροντας όλο το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία και στους πιο ισχυρούς ευρωπαίους παίκτες (πχ Γερμανία) που βλέπουν να απειλούνται και οι δικές τους προοπτική ανάπτυξης.

O πονοκέφαλος του πετρελαίου θέρμανσης

Δυσκολεύει έτσι όλο το παζάρι του Μαρτίου για τα ελληνικά ζητήματα (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση, επαναγορά και μείωση του δημοσίου χρέους με φθηνά κεφάλαια από το Μηχανισμό Στήριξης), με δεδομένο και το ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη περισσότερο εξηρτημένη από τον “μαύρο χρυσό”.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, στο Μνημόνιο Νο.4 η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει με νόμο για κατάργηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης – με ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και εφεξής – με στόχο για καθαρή απόδοση στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, με άλλων 320 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 («καθαρά», μετά την επιστροφή του φόρου στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις του πληθυσμού).
 Όπως παρατηρούν στο Οικονομικό επιτελείο, ο δρόμος μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι μακρύς. Θα έχουν μεσολαβήσει 2 ακόμα επισκέψεις των ελεγκτών και θα έχουν εκδοθεί από 2 τουλάχιστον μακροοικονομικές προβλέψεις για Ελλάδα και Ευρώπη, από Κομισιόν, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μνημόνιο μπορεί να αλλάξει, αφού μεταβάλλεται δυναμικά και επικαιροποιείται κάθε τρεις μήνες.

Και αν όμως τελικά κριθεί αναγκαίο να απαλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο ή άλλα μέτρα λιτότητας ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, της τάξεως των 400+300 εκατ. ευρώ για το 2011 και 2012 αντίστοιχα…

Πηγή:protothema

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

2:17 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top