Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ετσι παγιδεύουν τους νέους μας στο διαδίκτυο

Posted by ola-xima  |  1 comment


Πώς να προστατευτείτε από το cyber-bullying..
Το διογκούμενο και στην Ελλάδα φαινόμενο του cyber-bullying, των απειλών και της βίας που ασκούνται από μεμονωμένα άτομα ή και ομάδες -συνήθως μέσω των υπηρεσιών άμεσης ηλεκτρονικής επικοινωνίας και των site κοινωνικής δικτύωσης- σε βάρος ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου, ήταν το θέμα ανοικτής συζήτησης που οργάνωσε η «Microsoft Ελλάς» και «το Χαμόγελο του Παιδιού».

Παρουσία και του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μανώλη Σφακιανάκη, δεκάδες μαθητές λυκείων αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκαν σχετικά με μεθόδους και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να προστατέψουν τους υπολογιστές τους, αλλά και να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους από πιθανούς κινδύνους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα μας κάλεσε τα παιδιά να εμπιστευτούν την ΕΛ.ΑΣ. –ξεπερνώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις- και να ζητούν άμεσα βοήθεια απέναντι σε κάθε ηλεκτρονική παρενόχληση.

«Νέοι άνθρωποι, καταρτισμένοι επιστημονικά, είναι εκεί προκειμένου να σας ακούσουν και να σας βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Λίγο νωρίτερα, η κυρία Ελένα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «Microsoft Ελλάς» παρείχε στους μαθητές ένα σύνολο απλών και χρήσιμων συμβουλών για την καθημερινή χρήση του διαδικτύου, όπως:

-Να θωρακίζουν τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενεργοποιώντας το «τοίχος προστασίας» του διαδικτύου και ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα, με τη χρήση λογισμικού antivirus και διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας.

-Να αξιολογούν το περιεχόμενο που βρίσκουν στο διαδίκτυο και να μην εγκαθιστούν, μεταφορτώνουν ή αντιγράφουν υλικό (όπως εικόνες, βίντεο και μουσική), το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή ή διακινείται παρανόμως.

-Να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (όπως όνομα, διεύθυνση ή τηλέφωνο).

-Να ενημερώνουν τους γονείς τους σε περίπτωση που δέχονται οποιαδήποτε παρενόχληση μέσω διαδικτύου ή όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης και ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αναφέρθηκαν σε περιστατικά όπου νέοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους.

Παράλληλα, διατύπωσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, μεταξύ των οποίων ήταν η σύσταση εθελοντικών ομάδων τεχνολογίας μέσα στα σχολεία, αποτελούμενων από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στόχος των ομάδων αυτών είναι οι ίδιοι οι νέοι να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες στη χρήση της τεχνολογίας.

Από την πλευρά τους οι μαθητές μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και αναφέρθηκαν στους κινδύνους, που οι ίδιοι ή φίλοι τους έχουν αντιμετωπίσει ως χρήστες του διαδικτύου. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την έξυπνη αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών.


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (δεξιά), ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος (αριστερά), πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πολλοί μαθητές και μαθήτριες

Πηγή:protothema 

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

2:23 μ.μ. Share:

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα! Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κ. Μανώλη Σφακιανάκη για το έργο που προσφέρει. Πραγματικά ο άνθρωπος είναι φοβερός. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι πολλές αυτοκτονίες ματαιώθηκαν επειδή είχαν γίνει αντιληπτές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αν μη τι άλλο από αυτό το γεγονός και μόνο φαίνεται ότι οι άνθρωποι δουλεύουν και μάλιστα χωρίς να βγαίνουν συνέχεια στα κανάλια και να περιαυτολογούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top