Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μέσα σε 2 μήνες έσωσαν 19 ανθρώπους από την αυτοκτονία! - Συγκλονιστικές ιστορίες χρηστών ίντερνετ

Posted by ola-xima  |  No comments


- Προαναγγέλθηκαν και εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου από χρήστες ηλικίας από 13 έως 51 ετών
- 17 Έλληνες και δυο αλλοδαποί σώθηκαν μόνο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο..
Μια 17χρονη δεν άντεξε τα επικριτικά σχόλια μέσω του Facebook και πήρε πέντε καρτέλες παυσίπονα για να δώσει τέλος στη ζωή της. Ένας 14χρονος απείλησε να αυτοκτονήσει γιατί ο διαχειριστής του γνωστού διαδικτυακού παιχνιδιού τον απέκλεισε προσωρινά όταν παρέβη τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τις 19 απόπειρες αυτοκτονίες, τις οποίες απέτρεψε την ύστατη στιγμή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνεργασία άλλων χρηστών του διαδικτύου, είναι το λιγότερο συγκλονιστικές.

Όπως σοκαριστικό είναι και το στοιχείο πως οι 19 αυτές απόπειρες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2011. Ανάμεσα στους 17 Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν, οι πέντε είναι ανήλικοι, ενώ από τους δυο αλλοδαπούς, ο ένας είναι μόλις 13 ετών!

Πρόκειται για χρήστες του internet, που εκδήλωσαν την πρόσθεση να αυτοκτονήσουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, chat rooms και διαδικτυακά παιχνίδια, αφήνοντας μηνύματα απόγνωσης σε κοινή θέα.

Μια 17χρονη είχε αγανακτήσει γιατί στον τοίχο της στο Facebook άλλοι χρήστες της έγραφαν ότι δεν είχε σωστές θέσεις και μάλιστα για θέματα ανούσια. Πήρε πέντε καρτέλες παυσίπονα και άφησε μήνυμα πως αυτοκτονεί. Όταν δεν την έβρισκαν, οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν έναν γνωστό της, ο οποίος πήγε σπίτι της και τη βρήκε λιπόθυμη. Σώθηκε την τελευταία στιγμή από πλύση στομάχου.

14χρονος που έπαιζε μετά μανίας γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι. Όταν παραβίασε κανόνες του παιχνιδιού και ο διαχειριστής του επέβαλε ποινή αποκλεισμού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απείλησε να αυτοκτονήσει. Άλλος ένας ανήλικος, ένας 13χρονος από τη Σρι Λάνκα έπαιζε ένα διαδικτυακό παιχνίδι με έναν Έλληνα συνομήλικό του. «Εδώ πεινάμε, μόνη διαφυγή μου το διαδίκτυο αλλά και αυτό δεν με καλύπτει πια» του είπε κάποια στιγμή, αναφέροντας πως εκείνη θα ήταν η τελευταία επαφή τους πριν αυτοκτονήσει. Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές και τον εντόπισαν πριν τερματίσει τη ζωή του.

Επίσης, 40χρονος Έλληνας με τάσεις αυτοκαταστροφής, που είχε νοσηλευτεί στο Δρομοκαΐτειο μετά από 10 απόπειρες αυτοκτονίας, έγραφε στο Facebook πως είναι απελπισμένος και θα αυτοκτονήσει. Τον εντόπισαν και τον οδήγησαν και πάλι στο Δρομοκαΐτειο.

Σημαντικός στην έρευνα και την τελική διάσωση των 19 ανθρώπων ήταν ο ρόλος των χρηστών του internet, οι οποίοι ενημέρωναν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, τα μηνύματα διερευνούνταν ψηφιακά και σχηματιζόταν δικογραφία, η οποία προωθείτο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να δοθούν σχετικές παραγγελίες προς τους παρόχους υπηρεσιών internet.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις κλήθηκαν ψυχολόγοι, από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Μ.Κ.Ο. Κλίμακα, με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.

Συνολικά από το έτος 2006 μέχρι σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από πρόθεση αυτοκτονίας 160 άτομα.

Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

9:57 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top