Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δυνατότητα εξαγοράς έως 5 πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση λόγω παιδιών

Posted by ola-xima  |  No comments


Η δυνατότητα εξαγοράς έως και πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα περιλαμβάνεται στις ρυθµίσεις που εισάγει το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας..

Η αναγνώριση πλασµατικού χρόνου γίνεται µε τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα µε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική).

∆ηλαδή περίπου 1.500 έως 1.800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς.

Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη στους ασφαλισµένους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, πλην ΟΓΑ, καθώς και του ΝΑΤ αναγνωρίζεται πλασµατικός χρόνος για κάθε παιδί, ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 ηµέρες ασφάλισης για το πρώτο και σε δύο έτη ή 600 ηµέρες ασφάλισης για κάθε επόµενο παιδί και µέχρι το τρίτο.

Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισµένοι έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ηµέρες ή 12 έτη ασφάλισης

Αν συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο, το δικαίωµα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου ασκείται σε έναν µόνο φορέα κύριας και σε έναν επικουρικής ασφάλισης, κατ’ επιλογήν.

Ο εν λόγω αναγνωριζόµενος χρόνος δε συνυπολογίζεται για τη συµπλήρωση του απαιτούµενου χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των µητέρων ανηλίκων ή ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών και χήρωνπατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών, των κατά περίπτωση απαιτούµενων ηµερών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, του προβλεπόµενου από καταστατικές διατάξεις χρόνου για συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης, καθώς και για τη θεµελίωση δικαιώµατος συνταξιοδότησης ή προσαύξηση της σύνταξης µε τις ειδικές διατάξεις των Ν. 3717/2008,3371/2005 και 3762/2008.

Η αναγνώριση του ανωτέρω πλασµατικού χρόνου γίνεται µε αίτηση των ενδιαφεροµένων και την καταβολή για κάθε µήνα ποσού εξαγοράς υπολογιζόµενου µεποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% της επικουρικής επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση καταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις, ο αριθµός των οποίων είναι ίσος µε τους αναγνωριζόµενους µήνες.

Η πρώτη καταβάλλεται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα από την κοινοποίηση της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της µε τα εκάστοτε προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.

Σε περίπτωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε µήνα από τη σύνταξη και µέχρι την εξόφληση ποσό ίσο µε το 1/4 της σύνταξης.

Η σύνταξη καταβάλλεται από την ηµεροµηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα. 

Πηγή:sarotiko

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:54 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top