Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Φορτίστε το κινητό σας με την... καρδιά σας

Posted by ola-xima  |  No comments


Ξεμείνατε από μπαταρία; Ξεχάστε τους φορτιστές κινητών και ότι άλλων συσκευών είχατε. Γιατί; Η καρδιά σας θα αναλάβει τη φόρτιση της φορητής συσκευής σας!..


Στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν λιγότερο μήπως εξαντληθεί η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου τους, του iPod ή όποιας άλλης μικρής φορητής συσκευής τους, για τον απλούστατο λόγο ότι θα προσφεύγουν στην ενέργεια του σώματός τους, ακόμα και της καρδιάς τους, για να τροφοδοτήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Ένας ακόμα λόγος, λοιπόν, πέρα από την υγεία και τη μακροζωία, για να έχει κανείς γερή καρδιά!
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας των ΗΠΑ (Georgia Tech), με επικεφαλής τον δρα Ζονγκ Λιν Γουάνγκ, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», αναπτύσσουν μια καινοτομική μέθοδο που αξιοποιεί την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος για να παράγει ενέργεια.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη κατασκευάσει ένα μικροσκοπικό τσιπάκι-νανογεννήτρια που χρησιμοποιεί την κίνηση για να παράγει ηλεκτρισμό. Αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να «χειραγωγήσουν» ακόμα και τον κτύπο της καρδιάς στο «άρμα» της παραγωγής ενέργειας, με τελικό στόχο ο άνθρωπος να μην χρειάζεται μπαταρίες για καμία από τις φορητές συσκευές του.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν εκατομμύρια νανοσύρματα από οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία είναι 500 φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα μαλλιών και παράγουν ηλεκτρισμό από την παραμικρή κίνηση, π.χ. από την κίνηση των δακτύλων. Μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να μεταδώσουν ραδιο-σήμα και να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρισμό οθόνες LCD και διόδους, ενώ πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές. «Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ορόσημο…Οι νανογεννήτριές μας προορίζονται να αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον. Οι δυνατότητές τους περιορίζονται μόνο από τη φαντασία», τόνισε.
Η νέα συσκευή είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρή και ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με άλλες παρόμοιες απόπειρες και, ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια τεχνολογία έχει προοπτικές να βγει από το εργαστήριο για να αξιοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές. Τα σχετικά πειράματα έδειξαν ότι πέντε νανογεννήτριες παρήγαγαν την ίδια περίπου ενέργεια με δύο συμβατικές μπαταρίες ΑΑ (τρία βολτ). Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα περισσότερα νανοσύρματα και περισσότερα τσιπ-νανογεννήτριες, θα καταστεί εφικτό να παραχθεί αρκετή ενέργεια για την τροφοδότηση μεγαλύτερων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ένα κινητό τηλέφωνο.
Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:18 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top