Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Και όμως τα Ελληνόπουλα δεν έχουν βασικές διαδικτυακές δεξιότητες

Posted by ola-xima  |  No comments


Η νέα πανευρωπαϊκή μελέτη EU Kids Online, που πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα, δείχνει ότι τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη σε βασικές δεξιότητες σχετικά με το internet..
Η έρευνα, που αφορούσε παιδιά από 25 ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε ότι, στις ηλικίες 11-13 ετών, λίγα παιδιά είναι σε θέση να εκτελέσουν σχετικά εύκολες εντολές, όπως να προσθέσουν μια διαδικτυακή σελίδα στις αγαπημένες τους ή να μπλοκάρουν μη επιθυμητά μηνύματα.


Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά από οικογένειες υψηλότερης κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης έχουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες, από εκείνα οικογενειών χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, ενώ τα αγόρια έφηβοι ισχυρίζονται ότι υπερισχύουν, σε ανάλογες ικανότητες, των κοριτσιών.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά κατανοούν λιγότερες από τις μισές από τις 17 ενέργειες για τις οποίες ρωτήθηκαν, όπως είναι η ανάρτηση σχολίων (31%), η δημιουργία χαρακτήρων (18%) ή η συμμετοχή σε ιστολόγιο-blogging (μόνο 11%).

Όσον αφορά άλλες οκτώ διαδικτυακές δεξιότητες, από την εμπόδιση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και την τροποποίηση των ρυθμίσεων απορρήτου, έως την επισήμανση ιστοσελίδων και την ανεύρεση πληροφοριών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα μικρότερα παιδιά εμφάνισαν σημαντική υστέρηση, με τα παιδιά 11-12 ετών να εκτελούν μόνο 2,8 από αυτές, ενώ στους νέους 13-14 ετών οι δεξιότητες αυξάνονται σε 4,3 και στους εφήβους 15-16 ετών σε 5,2.

Η καθηγήτρια Σόνια Λιβινγκστόουν του LSE, επικεφαλής του προγράμματος EU Kids Online, δήλωσε πως «είναι ανησυχητικό τα μικρότερα παιδιά να παρουσιάζουν έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων και είναι μια πρόκληση για γονείς και δασκάλους να τα βοηθήσουν να μάθουν αυτά που πρέπει να γνωρίζουν ... Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες, από παιδαγωγούς και άλλους εκπαιδευτικούς παράγοντες, αν είναι τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερες, σημαντικές και απαραίτητες, δεξιότητες που θα καθιστούν ασφαλή την διαδικτυακή τους δραστηριότητα, καθώς επίσης να τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν και τη βέλτιστη εκπαιδευτική χρήση του διαδικτύου».

 Πηγή:sarotiko

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

9:10 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top