Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ιαπωνία

Posted by ola-xima  |  No comments


Δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στον υπ 'αριθμό 3 αντιδραστήρα της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία..
Ο τοίχος του κτιρίου νούμερο 3 κατέρρευσε με αποτέλεσμα την έκρηξη, σύμφωνα με την έκθεση των υπαλλήλων, η οποία πιθανώς προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο με αυτόν που σημειώθηκε στο υπ’ αριθμόν 1 αντιδραστήρα το Σάββατο στο ίδιο πυρηνικό εργοστάσιο.
Εντωμεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.
Πρίν από τις εκρήξεις είχε προηγηθεί ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ για τον οποίο εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο αργότερα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η καρδιά του αντιδραστήρα παραμένει ανέπαφη καθώς προσπαθούν να καθησυχάσουν τους φόβους για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας.
Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε σήμερα πως είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 3 στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα . Προειδοποίησε, μάλιστα, πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

«Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο σχετικά με τους δύο αντιδραστήρες, στους οποίους η πίεση έχει αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό εξαιτίας της δυσλειτουργίας των συστημάτων ψύξης.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», πρόσθεσε ο ίδιος. Διευκρίνισε, όμως, πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή που βρίσκονται τα πυρηνικά εργοστάσια Φουκουσίμα, ενώ 22 άτομα έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μετά την έκθεση τους σε ραδιενέργεια.

Σοκ έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα 2.000 αγνοούμενων, σε χερσόνησο κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι. Ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία αυτή, Τακέουτσι Ναότο, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία" ότι οι νεκροί στο Μιγιάγκι θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής.
Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
"Θα ήθελα να πιστέυω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες", δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Σε εθνικό επίπεδο περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.
Η φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την Ιαπωνία, οδήγησε το χρηματιστήριο του Τόκιο σε πτώση μεγαλύτερη του 6% με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να ενισχύσει την αγορά με το ποσό ρεκόρ των 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων.




Πηγη:newsbomb

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

10:40 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top