Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Τι κρύβεται κάτω από αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων;

Posted by ola-xima  |  No comments


Νέα συσκευή ακτίνων Χ αποκαλύπτει..


Τα προσχέδια που κρύβονται κάτω από τα αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων μπορούν για πρώτη φορά να δουν οι ερευνητές χάρη σε μία νέα συσκευή ακτίνων Χ, εφεύρεση διεθνούς ομάδας Βέλγων, Ολλανδών και Αμερικανών επιστημόνων.

Το νέο φορητό «σκάνερ» «βλέπει» διαμέσου των χρωμάτων στην επιφάνεια του πίνακα και αποκαλύπτει το πρωταρχικό χρωματικό υπόστρωμα, που κρύβεται από κάτω.

Με τον τρόπο αυτό έχουν μελετηθεί ξανά αριστουργήματα του Ρέμπραντ, του Καραβάτζιο, του Ρούμπενς και άλλων καλλιτεχνών, κάτι που ρίχνει περισσότερο φως στην τεχνική των μεγάλων ζωγράφων αλλά βοηθά και στην εξακρίβωση της αυθεντικότητας ενός έργου ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες εδώ και χρόνια.

Η νέα τεχνική, που δεν προκαλεί καμία ζημιά στα έργα και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί επί τόπου στα μουσεία και τις γκαλερί, φέρνει στο φως τα πρώτα στάδια της δημιουργικής εργασίας, καθώς οι ζωγράφοι προχωρούσαν σε μια πρώτη εκτέλεση του καλλιτεχνικού οράματός τους.

«Είναι σημαντικό που ο κόσμος της Τέχνης συναντιέται με την Χημεία, η οποία δεν αφορά μόνο μόρια και χημικές αντιδράσεις, αλλά μπορεί να συμπεριλάβει την μελέτη κάτι τόσο όμορφου, όσο τα μεγάλα έργα τέχνης», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

5:56 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top