Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Όµορφη σε κάθε ηλικία

Posted by ola-xima  |  No comments


Κάθε δεκαετία της ζωής σας δηµιουργεί διαφορετικές ανάγκες περιποίησης.
Αν σε αυτές προσθέσετε και τη φθορά που δέχεστε καθηµερινά από εξωτερικούς παράγοντες, καταλαβαίνετε ότι η φροντίδα σας πρέπει να είναι ιδιαίτερη..


20s
Καλή αρχή

∆ύο είναι τα µυστικά: η απαλή φροντίδα και η πρόληψη. ∆εν χρειάζεστε λοιπόν βαριές, αντιρυτιδικές και συσφιγκτικές κρέµες ούτε έντονη απολέπιση, καθώς ο ρυθµός ανανέωσης των κυττάρων σας είναι τώρα πολύ καλός. Κάντε όµως σωστό καθαρισµό µε ένα απαλό τζελ ή γαλάκτωµα και µην αµελείτε το ντεµακιγιάζ ούτε την ενυδατική µε SPF, σε πρόσωπο, λαιµό και ντεκολτέ. Η νυχτερινή περιποίηση µε ένα ενυδατικό fluid θα σας βοηθήσει αν έχετε πρόβληµα ξηρότητας. Αν η επιδερµίδα σας είναι λεπτή και ανοιχτή, ίσως δείτε κάποια πρώτα σηµάδια από τον ήλιο ή τη ρύπανση, οπότε εντάξτε στην περιποίησή σας τις αντιοξειδωτικές βιταµίνες C και E και πείτε «ναι» στο πράσινο τσάι.
Για την έλλειψη ύπνου
Αν δεν κοιµάστε αρκετά, ουσιαστικά εµποδίζετε την κυτταρική ανανέωση, που περιµένει το βράδυ για να δώσει τον καλύτερό της εαυτό. Για να καµουφλάρετε την έλλειψη ύπνου, ρίξτε δροσερό νερό στο πρόσωπό σας το πρωί και έχετε µαζί σας ένα ιαµατικό νερό σε σπρέι. Για περισσότερη λάµψη µπορείτε να βρέξετε ένα πανάκι σε κρύο γάλα και να το απλώσετε στο πρόσωπο για 5 λεπτά. Τέλος, αφήστε το µέικ απ και προτιµήστε µια κρέµα µε χρώµα, µαζί µε ένα καλό κονσίλερ.
30s
Τα πρώτα σηµάδια

Από την αρχή ώς το τέλος αυτής της δεκαετίας η επιδερµίδα παρουσιάζει τα πρώτα σηµάδια γήρανσης, ανάλογα βέβαια µε τον τρόπο ζωής και τα γονίδιά σας. Γενικά όµως ο ήλιος, το άγχος και η µόλυνση επιβαρύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, δίνουν πρόσφορο έδαφος στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν την οµοιοµορφία της επιδερµίδας. Σε αυτές τις ηλικίες εµφανίζονται οι λεπτές γραµµές γύρω από τα µάτια και το στόµα και είναι σηµαντικό να συνεχίσετε την αντιοξειδωτική προστασία µαζί µε αντιρυτιδική δράση. Μπορείτε να συνδυάσετε καθαρισµό µε AHAs για ήπια απολέπιση και να αρχίσετε να υιοθετείτε τη βραδινή φροντίδα. Η περιποίηση των µατιών είναι απαραίτητη και φυσικά δεν ξεχνάτε την ενυδάτωση µε SPF. Το λευκό και το πράσινο τσάι, το ρόδι, η βιταµίνη C, το συνένζυµο Q10 και η ρετινόλη (το βράδυ) είναι µερικά από τα σηµαντικά συστατικά που χρειάζεστε για να ενισχύσετε την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από τη µόλυνση.
Στο γραφείο
Η ατµόσφαιρα στο γραφείο µε τα κλειστά παράθυρα και την εσωτερική θέρµανση µπορεί να φθείρει την επιδερµίδα σας. Ανακουφίστε την µε αντιοξειδωτικό ορό, κάντε καλή ενυδάτωση για να «κλειδώσετε» την υγρασία ή ψεκάζετέ την µε νερό σε σπρέι µέσα στη µέρα. Αν κάθεστε δίπλα σε παράθυρο, σίγουρα χρειάζεστε κρέµα µε SPF.
40s
Συνειδητοποιηµένη προστασία

Στατιστικά, αυτό που ενοχλεί τις περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες είναι οι πιο εµφανείς ρυτίδες, η απώλεια της σφριγηλότητας, η µείωση της λάµψης και η περιοχή γύρω από τα µάτια. Τώρα θα εµφανιστούν κάποιες δυσχρωµίες αν η έκθεση στον ήλιο τα προηγούµενα χρόνια ήταν έντονη, ενώ η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης είναι µειωµένη, η επιδερµίδα διατηρεί λιγότερο την υγρασία και δεν αντανακλά πολύ το φως. Γι’ αυτό εφαρµόστε ένα κρεµώδες καθαριστικό πρωί και βράδυ και ενισχύστε την κρέµα περιποίησης µε ορό ή λοσιόν µε αντιοξειδωτικά στοιχεία ή µε πεπτίδια για ενίσχυση του κολλαγόνου. Για την ενυδάτωσή σας προτιµήστε το υαλουρονικό, το shea butter και διάφορα έλαια ή και µια αντιγηραντική κρέµα µε µικρο-σφαιρίδια λάµψης για συνολική βελτίωση της όψης. Αυτή την περίοδο επίσης θα χρειαστείτε και µια κρέµα ειδικά για τα χείλη, µε αντιρυτιδική και συσφιγκτική δράση.
Για τις καπνίστριες
Γνωρίζετε ήδη ότι το κάπνισµα προκαλεί βιοχηµικές αλλαγές στον οργανισµό που επιταχύνουν τη γήρανση.
Η νικοτίνη εµποδίζει την κυκλοφορία του αίµατος, µειώνει την ποσότητα οξυγόνου στην επιδερµίδα και εµποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης µπορεί να φθείρει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δηµιουργεί ελεύθερες ρίζες και προκαλεί λεπτές γραµµές γύρω από το στόµα και τα µάτια. Αν δεν σκοπεύετε να το κόψετε, φροντίστε τουλάχιστον να εµπλουτίσετε τη διατροφή και την περιποίησή σας µε τις αντιοξειδωτικές βιταµίνες C και E που µπορούν να ελέγξουν σε κάποιο βαθµό αυτές τις συνέπειες.
50s
Αναδόµηση

Τώρα καταλαβαίνετε περισσότερο από ποτέ πόσο ευάλωτα είναι τα κύτταρά µας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, την οξείδωση από το άγχος και τη µόλυνση. Προσθέστε και τις ορµονικές αλλαγές του σώµατος και θα συνειδητοποιήσετε ότι η ικανότητα φυσικής αποκατάστασης της επιδερµίδας αποδυναµώνεται και οι ανάγκες για ενυδάτωση και θρέψη είναι µεγάλες. Τώρα βλέπετε τις πιο βαθιές ρυτίδες, τις κηλίδες σε διάφορα σηµεία και τους πόρους πιο διεσταλµένους, ειδικά στη µύτη και στα µάγουλα. Η ξηρότητα είναι ένα ακόµα πρόβληµα, γι’ αυτό καλύτερα να αποφύγετε τον καθαρισµό µε σαπούνι. Προτιµήστε τις πλούσιες συνθέσεις τόσο στον καθηµερινό καθαρισµό όσο και στην κρέµα περιποίησης, χωρίς να αµελείτε τη βραδινή φροντίδα µε ρετινοειδή όπως και τη µάσκα ενυδάτωσης 1-2 φορές την εβδοµάδα. Για τις πιο προχωρηµένες ηλικίες, πείτε «ναι» στα λάδια περιποίησης, ενώ αν υποφέρετε από πιο έντονη ξηρότητα, βάλτε λίγο γλυκό αµυγδαλέλαιο απευθείας στην επιδερµίδα πριν από τον ύπνο κάνοντας παράλληλα µασάζ για να ενισχύσετε την κυκλοφορία και να φωτίσετε την κουρασµένη σας όψη.
Εµµηνόπαυση
Όταν έρχεται, φέρνει µαζί της αρκετές και σηµαντικές αλλαγές και στην περιποίηση. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων µειώνονται, αλλάζει η φυσική άµυνα του δέρµατος, που αρχίζει να γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό, αφού µειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η επιδερµίδα λοιπόν αναπλάθεται πιο αργά µε αποτέλεσµα οι ρυτίδες να βαθαίνουν και η ξηρότητα µε τη θαµπάδα να είναι πλέον πιο συχνές. Γι’ αυτό η επιδερµίδα έχει ανάγκη από αποκατάσταση της πυκνότητας και την αναδόµηση των χαρακτηριστικών τόσο στο περίγραµµα όσο και σε µάτια και χείλη. Πολύ σηµαντικά συστατικά σε αυτή τη φάση είναι τα πεπτίδια και η βιταµίνη C.
Της Ναταλίας Κουτσογιάννη

Πηγή:myworld



Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

2:00 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top