Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Τεχνητό φύλλο μιμείται τη διαδικασία φωτοσύνθεσης

Posted by ola-xima  |  No comments


Εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας..

Ένα εξελιγμένο ηλιακό «κύτταρο» ή κυψέλη σε μέγεθος τραπουλόχαρτου, αλλά ακόμα πιο λεπτού σε πάχος κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά αμερικανοί ερευνητές. Το τεχνητό φύλλο μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το φως του ήλιου και το νερό σε ενέργεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Ντάνιελ Νοσέρα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ τόνισαν ότι «η δημιουργία ενός λειτουργικού τεχνητού φύλλου αποτελεί ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης, εδώ και χρόνια. Πιστεύουμε ότι πλέον το πετύχαμε», ενώ η εφεύρεσή τους, επίκαιρη μετά την καταστροφή στην ταινία, έχει στόχο να παράγει εναλλακτικά ηλεκτρισμό για ηλιακή χρήση.

Το πρώτο τεχνητό φύλλο είχε δημιουργηθεί πριν περίπου δέκα χρόνια, από τον ερευνητή Τζον Τέρνερ του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν πρακτικό και λειτουργικό για ευρύτερη χρήση, καθώς αποτελείτο από σπάνια και ακριβά μέταλλα, ενώ ήταν άκρως ασταθές, με συνέπεια η διάρκεια ζωής του να μην ξεπερνά τη μια μέρα.

Το φύλλο αποτελείται από πυρίτιο, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και καταλύτες(από νικέλιο και κοβάλτιο), ουσίες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Αν τοποθετηθεί σε ένα γαλόνι νερού (περίπου 4,5 λίτρα) κάτω από τον ήλιο, είτε σε μια στέγη, είτε στο έδαφος, τότε μπορεί να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για μια μέρα.

Το τεχνητό φύλλο του ΜΙΤ είναι περίπου 10 φορές πιο αποδοτικό στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης σε σχέση με ένα αληθινό φύλλο, ενώ οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να βελτιώσουν κι άλλο την ενεργειακή αποδοτικότητά του. «Το μέλλον ανήκει στη φωτοσύνθεση με την μορφή τεχνητών φύλλων», δήλωσε με βεβαιότητα ο Ντάνιελ Νοσέρα.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

2:14 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top