Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Το πρώτο διαστημικό σκάφος που... άνοιξε πανί!

Posted by ola-xima  |  No comments


Μοιάζει βγαλμένο από τις σελίδες βιβλίου επιστημονικής φαντασίας: διαστημικό σκάφος το οποίο διαθέτει πανί που το βοηθά να κινείται σε μεγάλες ταχύτητες με βάση ενέργεια που παράγεται από τον Ήλιο..
Και όμως η ΝΑSΑ έκανε τη φαντασία πραγματικότητα, καθώς έθεσε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη το πρώτο διαστημικό σκάφος με ηλιακό πανί.
 Ο νανοδορυφόρος, που ονομάζεται ΝanoSail D, άνοιξε το εμβαδού περίπου 9 τετραγωνικών μέτρων ηλιακό πανί του, το οποίο είναι φτιαγμένο από ειδικό πολυμερές, στις 20 Ιανουαρίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις ωστόσο έγιναν πέντε ημέρες αργότερα, καθώς οι επιστήμονες ανέμεναν να τους αποσταλούν δεδομένα από το ίδιο το σκάφος. Τα δεδομένα ελήφθησαν και η όλη επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τους υπευθύνους.
  Οπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, η πτήση του NanoSail D, είναι πιθανό να προκάλεσε σε πολλούς την εντύπωση ότι βλέπουν ένα λαμπερό αστρο ή και ένα.... ufo στον ουρανό:Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Ντιν Αλχορν, «είναι η πρώτη φορά που η ΝΑSΑ θέτει σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη διαστημικό σκάφος με ηλιακό πανί». Το σκάφος αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά επί 70-120 ημέρες, αναλόγως των ατμοσφαιρικών συνθηκών που θα συναντήσει.  Τα διαστημικά... ιστιοφόρα κάνουν χρήση της πίεσης της ακτινοβολίας του Ηλίου προκειμένου να κινούνται σε υψηλές ταχύτητ��ς. Εκτιμάται ότι το παρθενικό αυτό ταξίδι ενός τέτοιου είδους σκάφους θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το πεδίο χρήσης νέας γενιάς... οικολογικών διαστημικών σκαφών, που θα κινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Πηγή:pyles.tv

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:28 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top