Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η ιστορική εκτόξευση του πρώτου κοσμοναύτη

Posted by ola-xima  |  No comments


Δεν θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο σε άλλον το λογότυπο της Google σήμερα παρά στον Γιούρι Γκαγκάριν που σαν..
..σήμερα στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1 και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Γεννήθηκε το 1934 κοντά στο Κλούσινο, δυτικά της Μόσχας. Το 1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ και το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί σαν κοσμοναύτης, με στόχο την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.

Ακολούθησε μια πολύ σκληρή διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης και στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ' ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.

Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής ήταν 108 λεπτά.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο άνθρωπος που πρώτος είδε τη Γη από το διάστημα πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα μόλις στα 34 χρόνια του, στις 27 Μαρτίου 1968. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο.

Δείτε την ιστορική εκτόξευση και το logo της Google









Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

10:47 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top