Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Και η Ελλάδα έχει πυρηνικό αντιδραστήρα!

Posted by ola-xima  |  No comments


Λίγοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα διαθέτει  δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα..

Συγκεκριμένα, από τις 27 Ιουλίου του 1961 η Ελλάδα διαθέτει το δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς. Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα τύπου πισίνας των 6 μεγαβάτ και βρίσκεται στα εργαστήρια του Κέντρου Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στο Χολαργό. Οι κάτοικοι της περιοχής κατά καιρούς έχουν εκφράσει τις αγωνίες τους για την ύπαρξη του.
«Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα που δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον γιατί ψύχεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Μιλάμε για ποσότητες 5000 μικρότερες από της Ιαπωνίας» είπε ο κος Παπάζογλου.
Το 2001 έκλεισε για συντήρηση και από τότε  δεν ξαναλειτούργησε ποτέ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και επειδή  τα ραδιενεργά ισότοπα που παράγονταν εκεί για τα νοσοκομεία, άρχισαν να εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές από το εξωτερικό.
Το 1970 λίγο έλειψε η χώρα μας να αποκτήσει και τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα για παράγωγη ενέργειας. Θα κατασκευαζόταν στην Κάρυστο από την Αμερικανική εταιρία ΕΜΠΑΣΚΟ .Οι αντιδράσεις των κατοίκων όμως έβαλαν φρένο στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.
Η χώρα μας όμως δεν γλίτωσε από τον εφιάλτη των πυρηνικών.
Το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων ίσως να είναι σοβαρότερο από αυτό με τους απαρχαιωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στην Ουκρανία όλα τα πυρηνικά απόβλητα βρίσκονται αποθηκευμένα κοντά στο ποταμό Δνείπερο. Οι επιστήμονες φοβούνται πως σύντομα αυτά τα απόβλητα μέσα από το υπέδαφος θα περάσουν στον ποταμό και στη συνέχεια θα πέσουν στη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι γνωστό πως όλα τα θαλάσσια ρεύματα από τη Μαύρη θάλασσα ,περνώντας από Ελλήσποντο καταλήγουν στο Αιγαίο. Οπότε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας και χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα.
Οι επιστήμονες του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ έχουν αναλάβει ήδη πρωτοβουλία στα διεθνή φορουμ και για την ματαίωση της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου της Τουρκίας ,το όποιο όπως λένε θα είναι μια μόνιμη απειλή για τη χώρα μας ,αφού προβλέπεται να χτιστεί μόλις 25 χιλιόμετρα από σεισμικό ρήγμα που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμό μεγέθους 8 ριχτερ, και θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Ρόδο.


Πηγή:greek-radar

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

1:16 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top