Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

«Γίναμε τα πρεζάκια της Ευρώπης»

Posted by ola-xima  |  8 comments


Μια συνέντευξη - ποταμός για την «εξόντωση που ζούμε από το Μνημόνιο»..

Ο Λάκης Λαζόπουλος μπορεί να μην κάνει θέατρο αυτόν τον καιρό, όμως πήρε τη μεγάλη, γενναιόδωρη απόφαση να ανοίξει το στούντιο του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στου Ρέντη και να το παραχωρήσει δωρεάν, τις μέρες που δεν έχει εκπομπή, σε νέες και άστεγες θεατρικές ομάδες.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Λάκη Λαζόπουλου στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία»:

- Αναφέρεστε στα περιστατικά προπηλακισμών, γιουχαϊσμάτων και γιαουρτωμάτων πολιτικών; Στη γενικότερη κατακραυγή που εισπράττουν πλέον οι πολιτικοί στις δημόσιες εμφανίσεις τους;


«Ναι. Υπάρχει το σοκ μιας κοινωνίας που χρειάζεται ένα χρόνο προσαρμογής. Σύντομα, όμως, θα οργανωθεί το πράγμα. Και θα βρεθούνε μεταξύ τους οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Ακούγοντας π.χ. τον καθηγητή Μπέη, τον οποίο δεν γνωρίζω ως άνθρωπο, θα ήθελα να τον συναντήσω. Μέσα από άρθρα, τα οποία τοποθετούνται απέναντι σ' αυτό που ζούμε, παρακολουθείς σκέψεις. Παραμένει, όμως, αδιατύπωτη η καινούργια πολιτική σκέψη. Πρέπει να διατυπωθεί. Ημουν παρών την ώρα που μπήκε στο θέατρο "Αθηνών" για να δει το "Σλουθ" με τον Κιμούλη και τον Μαρκουλάκη ο Παπαντωνίου. Εμφανίστηκε ξαφνικά. Δεν τον περίμεναν. Και η αίθουσα εξερράγη. Φώναζαν "έξω, κλέφτη, φύγε". Πες ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο υποκινητής -που δεν ήταν- ή ότι ήταν "μεμονωμένα γεγονότα" - που επίσης δεν ήταν. Ξέρουν πλέον πολύ καλά οι πολιτικοί πως δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Κι ενώ υπάρχει οργή, υπάρχει και υπομονή. Πιστεύω ότι οι εκρήξεις που γίναν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική είχαν αποτελέσματα, επειδή ήθελαν να τελειώσει ό,τι είχαν. Η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική. Ναι μεν θέλουν να τελειώνει αυτή η κατάσταση, αλλά θέλουν και να ξέρουν πού θα βρεθούν μετά».

- Ο κ. Πάγκαλος έχει άδικο που πίσω από κάθε «επίθεση» ή αντίδραση βλέπει «δάκτυλο» του ΣΥΡΙΖΑ;


«Το λέει αυτό γιατί θέλει να πει ότι δεν αντιδρούν οι υπόλοιποι. Οτι υπάρχει μια "οργάνωση" που διακινεί τους ίδιους 150 ανθρώπους από το ένα περιστατικό στο άλλο. Ο Πάγκαλος βρέθηκε τελείως εκτός εποχής. Πάλιωσε η εξυπνάδα που έκανε. Τη λέξη "κοπρίτες", όταν έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος της πολιτικής, δεν την ξεστομίζεις. Δεν τη λες όταν βλέπεις ότι το αίτημα μιας κοινωνίας είναι να τιμωρηθούν όσοι έχουν σηκώσει τους προϋπολογισμούς του Δημοσίου στις τσέπες τους. Δεν ξεστομίζεις το "μαζί τα φάγαμε", παρά μόνο αν έχεις βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Τιμώρησαν ποτέ αυτόν που τον δίδαξαν οι ίδιοι οι πολιτικοί να λαδώνει; Αρα, τι καταλάβαινε ο πολίτης; Οτι αυτή είναι η εθνική μέθοδος. Δηλαδή, αν σε εκπαιδεύουν αντί να πας από την εθνική οδό να πας απ' την παρακαμπτήριο, τι θα κάνεις; Δεν νομίζω ότι όλος ο κόσμος είχε νταλκά πώς θα λαδώσει τους γιατρούς και τις πολεοδομίες!»

- Πώς ορίζετε τη Νεοπολίτευση;


«Νεοπολίτευση είναι η νέα πολιτική κατάσταση που δεν θα περιέχει στοιχεία Σοσιαλισμού ή Φιλελευθερισμού. Σήμερα σοσιαλιστές, δεξιοί κ.ο.κ. είναι ουσιαστικά καταθέτες και αναλήπτες της ίδιας τράπεζας. Και δεν υπάρχει εναλλακτική. Σε όλη την Ευρώπη. Αρα υπάρχει ενιαίο πολίτευμα. Το ότι τώρα κάποιες χώρες είναι στην εντατική δεν σημαίνει ότι ανήκουν και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη της εντατικής εξαρτάται η ζωή σου απ' αυτούς που θα σου συνδέσουν τα καλώδια. Κι από το αν θα σου δώσουν ή δεν θα σου δώσουν τη δόση σου. Οι Ελληνες έχουμε γίνει τα πρεζάκια της Ευρώπης. Η κατάσταση είναι: Θα την πάρουμε τη δόση ή δεν θα την πάρουμε; Μας τη δώσαν την τέταρτη ή δεν θα μας τη δώσουν την 5η;»

- Έχουμε πτωχεύσει ως χώρα;


«Μηχανική υποστήριξη σημαίνει ότι "ψάχνουν οι Ευρωπαίοι να βρουν πώς θα σώσουν τα χρήματά τους" και, συγχρόνως, "πώς μια κοινωνία θα πληροφορηθεί ότι είναι στην εντατική χωρίς να αντιδράσει". Αυτό είναι το ζητούμενο. Τι σημασία επομένως έχει να πούμε "δεν έχουμε πτωχεύσει"; Από την ώρα που δεν αναπνέει όλη η κοινωνία, τι σημασία έχει αν ζει καλά ή καλύτερα το 15 ή το 25% απ' αυτήν; Τι σημασία έχουν όλα αυτά όταν επτά από τους δέκα φίλους σου αντιμετωπίζουν πρόβλημα πώς θα ζήσουν και τι θα φάνε;»

- Πώς βλέπετε τα πράγματα στην τέχνη; Ειδικά, στο θέατρο;

«Πιο πολύ μ' ενδιαφέρει να επιζήσουν τα περιφερειακά θέατρα ή οι μικρές σκηνές, που κάνουν χρόνια δουλειά. Αν και εγώ θα πρότεινα οι επιχορηγήσεις να είναι αγορασμένα εισιτήρια που δίνονται στους νέους. Δεν αρκεί να δίνεις μόνο χρήματα, χρειάζονται και κίνητρα στο νέο κόσμο για να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις».

- Πιστεύετε ότι υπάρχουν επιχορηγούμενα θέατρα που λειτούργησαν, όπως καταγγέλλει η «Κίνηση Μαβίλη», ως μικρομάγαζα με το δημόσιο χρήμα;


«Δεν καταλαβαίνω κατ' αρχάς γιατί πρέπει να υπάρχουν τα θέατρα ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που δεν ελέγχονται από πουθενά! Πολλοί έχουν κάνει περιουσία από τις επιχορηγήσεις. Ούτως ή άλλως, δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι θα κάνεις πάντα την τέχνη σου με δημόσια λεφτά. Εγώ, δηλαδή, γιατί δεν την κάνω και πρέπει να ρισκάρω και να παλεύω; Και να μου την "λες" κιόλας ότι κάνω εμπορικό θέατρο; Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Βογιατζής έχει προσφέρει σημαντικό έργο. Αλλά εγώ θα προτιμούσα να ενισχυθούν για 5-6 χρόνια οι νέοι δημιουργοί. Ελα, υπουργείο, και στήριξε τους νέους και όχι αιωνίως τους ίδιους που τρώνε τα χρήματα από τον νέο που τα έχει ανάγκη».

 Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

6:37 μ.μ. Share:

8 σχόλια:

  1. Τα Μηνύματα των Εκλογών της 6ης Μαϊου 2012

    Δύο είναι τα αυστηρά Μηνύματα που έστειλε ο λαός με την ετυμηγορία του, σ'αυτές τις Εκλογές:
    α) Όχι στην Αυτοδυναμία, όχι στις ΛΕΥΚΈΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ, που μάς έφτασαν ως εδώ!
    β) Όχι στο Μνημόνιο, όπως αυτό έχει συνταχθεί από τους Δανειστές και υπογραφεί από την... "Κυβέρνηση των Προθύμων" του κ. Παπαδήμα!
    TΙΤΛΟΣ
    ΤΑ ΔΥΟ ΞΕΚΆΘΑΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΉΣ ΕΤΥΝΗΓΟΡΊΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2012

    Εκείνοι που προσποιούνται με διάφορα τεχνάσματα, ευφυολογήματα, προσχήματα και δικαιολογίες ότι δεν λάβανε το ΜΗΝΥΜΑ, περιφρονώντας την ετυμηγορία του-ή ασελγώντας στη βούλησή του, ο ίδιος ο λαός θα τους ΜΑΥΡΊΣΕΙ στις ενδεχόμενες Επαναληπτικές Εκλογές που θα τον ΕΞΑΝΑΓΚΆΣΟΥΝ να προσέλθει πάλι τον Ιούνιο.

    Ευ-δαίμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΤΛΟΣ
    "Τίς πταίειν"...;

    Δυστυχώς, ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης, για την Κρίση που Μαστίζει Σήμερα τη Χώρα μας, δεν είναι αποτέλεσμα της "ξευτίλας" τού ΆΚΡΑΤΟΥ-"ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ" στη Χώρα μας; Που, την Αποκλειστική Ευθύνη, δεν την έχει ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ, Η ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ και η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ των Κομμάτων που Κυβέρνησαν την Τελευταία 30ετία τη χώρα μας;

    Τα ίδια τα Κόμματα που... υποτίθεται, ότι, θέλουν Σήμερα, με ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ, να μας ΣΩΣΟΥΝ!!!

    ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Τίς πταίειν"...;

    Δυστυχώς, ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης, για την Κρίση που Μαστίζει Σήμερα τη Χώρα μας, δεν είναι αποτέλεσμα της "ξευτίλας" τού ΆΚΡΑΤΟΥ-"ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ" στη Χώρα μας; Που, την Αποκλειστική Ευθύνη, δεν την έχει ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ, Η ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ και η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ των Κομμάτων που Κυβέρνησαν την Τελευταία 30ετία τη χώρα μας;

    Τα ίδια τα Κόμματα που... υποτίθεται, ότι, θέλουν Σήμερα, με ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ, να μας ΣΩΣΟΥΝ!!!

    ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ¨ΧΑΡΑΤΣΙΑ" ΤΗΣ... ΝΤΡΟΠΗΣ

    "Χωρίς αιδώ"(1)

    << Άλλο, τίποτα πια
    δεν έχω να δώσω
    μόνο κόκκαλα
    στα γυμνά-αποστεωμένα
    πλευρά μου! >>

    ...Άραγε, κανένας δεν φταίει σ' αυτή την "άμοιρη" χώρα και... για τίποτα; Κανένας δεν θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και του επιμερίζονται;
    Τις ευθύνες, που αμείλικτα πλέον, τού καταλογίζει η σημερινή πραγματικότητα;
    Κι όλα αυτά, χωρίς ντροπή!
    ENAΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ..." Ένας Μακροχρόνια Άνεργος-Ενεργός Πολίτης". Γεμάτος ζωντάνια, κέφι και όρεξη για δουλειά.
    ...όμως, "εξαναγκάζεται" στο... περιθώριο!
    Αύριο, ίσως, "εξαναγκαστεί" να εκποιήσει το σπίτι του και... όλα τα υπάρχοντά του. Να πληρώνει δυσβάστακτα "χαράτσια" και "φόρους κατοχής"!
    ...Για να, "μείνει στο δρόμο"! Φτωχός, άστεγος και καταφρονεμένος!

    Το εισόδημά του, το "μεροδούλι" του, το "μερτικό" του, το εισόδημα που θα του αναλογούσε-εάν εργαζόταν, κάπου "χάθηκε"!
    Ίσως, να βρίσκεται-όπως και το "μερτικό" των άλλων πολιτών-όπως και... ο μόχθος των άλλων συμπολιτών μας, στις τσέπες κάποιων "άλλων"!
    ..."κάποιων... αεριτζήδων , "κάποιων... κομπιναδόρων", "κάποιων...κλεφτοκοτάδων", "κάποιων... ληστών"!
    Κάποιων "εγκληματιών κατά της κοινωνίας"... κατά της Κοινωνικής Ευθύνης, κατά της Κοινωνικής Συνοχής!

    Δεν πρέπει, λοιπόν, κάποτε-επιτέλους, να ψάξουμε γι` αυτά τα χρήματα;
    -Τα χρήματα τού μερτικού μας, του πόνου, και του ιδρώτα μας, των κόπων και θυσιών μας;
    ...Για να δούμε που πήγαν; Για να δούμε που βρίσκονται, σήμερα;



    Υ.Γ1
    Αλήθεια! Τα τόσα σκάνδαλα και οι ρεμούλες διαλευκάνθηκαν; Όχι!
    Ωστόσο, σήμερα, "μάς ζητούν και... τα ρέστα"!!!
    Αντί, λοιπόν, ο πολίτης, σήμερα, να ζητά πίσω τα λεφτά του, στέλνοντας στη δικαιοσύνη εκείνους που "έβαλαν χέρι" στην δημόσια περιουσία, σ` εκείνους που "τα`φαγαν", "μάς ζητάν και... τα ρέστα", κι αποπάνω! Δημεύοντας-σταδιακά, με χαράτσια (δηλ. με "συντεταγμένη, σταδιακή δήμευση") και την ιδιωτική μας περιουσία. Ότι μάς απέμεινε! Δηλ. εκείνη, που βρίσκεται, ακόμα, στην κατοχή και την κυριότητα μας; Μετά την οικονομική λαίλαπα που μάς κληροδότησε η ανικανότητα, η ανεπάρκεια και η φαυλότητά τους!
    ...Έλεος!

    Υ.Γ2
    Άραγε, μάς ρώτησαν; Ρώτησαν κανένα μας;
    "Ρώτησαν κανένα πολίτη-ψηφοφόρο" τους ή... ήταν γραμμένο σε κανένα από τα προεκλογικά προγράμματα "των κομμάτων του δικομματισμού", εάν ήθελε να υπερδανειστεί η χώρα μας και να φτάσει σ’ αυτή την "κατάντια", διεθνώς;
    Αν μάς ρωτούσαν;
    …Σίγουρα, ναι!
    Η συντριπτική μας πλειονότητα, δεν θα απαντούσε με ένα... βροντερό, "ΟΧΙ";
    Και, το πιο σημαντικό και συνάμα πιο απίστευτο!
    Έτσι, ( δηλ. με ένα βροντερό "ΟΧΙ" ), δεν θα απαντούσε, ακόμα, και ένας "μετρίως-νοήμονας" συμπολίτης μας;


    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
    1. Το "χωρίς αιδώ" αποτελεί αποφθεγματική φράση από τα "Τείχη" του Καβάφη. Χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια πράξη που γίνεται εις βάρος κάποιου "(ή...κάποιων)" "χωρίς συναίσθηση ντροπής, άδικα και προκλητικά" (βλ. λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τίτλος
    Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΆΤΩΝ ΜΕ ΤΟ...ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΤΩΝ ---ΛΩΝ;

    ...Ανακοινώθηκε η συνεργασία ΝΔ-(ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧΊΑΣ) της Ντόρας Μπακογιάννη... με το "μεγάλο αζημίωτο", φαίνεται! Τιθέμενη επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ!!!
    Και... το ερώτημα είναι:
    Τι να υπερισχύει, άραγε, τώρα; Ο τίτλος τής ΑΡΧΗΓΟΥ της ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧΊΑΣ ή εκείνος του ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ; Της Μνημονιακής Πολιτικής, της Αντι-Μνημονιακής Πολιτικής ή της Επαμφοτερίζουσας-Μνημονιακής Πολιτικής;
    Ευ-δαίμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...δυστυχώς όμως υπάρχουν και εκείνοι που μας εξευτελίζουν διαρκώς!


    H ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΤΗΣ... ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΟΣΗΣ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ! Καταντήσαμε οι "Ναρκομανείς" της... επόμενης δόσης!!!

    "ΚΗΦΗΝΕΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ!... ΑΝΙΚΑΝΟΙ!... ΞΕΥΤΙΛΕΣ"!

    Τί ψυχή θα παραδόσετε Μωρέ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ "ΛΗΓΜΈΝΑ" ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;;;

    Παλαιότερα, τα... ληγμένα τα 'χαρίζανε" στους Κάδους των Απορρημάτων! Τώρα... τα πληρώνουμε κι αποπάνω!!!

    "Ταΐστε με Σκουπίδια τον πολίτη"
    ...κάνουν καλό στην ΑΦΑΣΙΑ του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΆΡΑΓΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ;



    Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην «Μετά-Ντελόρ»
    εποχή της και… μετά την τελευταία της διεύρυνση, διαρκώς, διολισθαίνει και «εκφυλίζεται»:
    ...από την " Ευρώπη των Λαών σε " Ευρώπη των Αγορών " !

    * των... «Αριστοκρατών» και των «Ειλώτων»!
    * των... «Δουλοπαροίκων» και των «Φεουδαρχών»!
    * των... «πατρικίων» και των «πληβείων»!
    * των... Κυρίαρχων Κρατών και των Προτεκτοράτων!

    ...Δηλαδή, των… «Βορείων» και των «Νοτίων»;
    Και, επομένως:
    ...Της «Μακροημέρευσης» ή της... Διάσπασης;;;

    " Κι «Εμείς»... Ύπνο Βαθύ "!!!



    Υ.Γ.
    ...Κι «Εμείς»... ως "Σύγχρονοι Διογένηδες, "απογοητευμένοι", «με το Φανάρι στο χέρι» "ψάχνουμε, καιρό τώρα, για... Μπροστάρηδες!
    ...για, «Ηγέτες»!

    Δηλαδή:
    ... "ψάχνουμε, τα... «Άχυρα!», μέσα απ’ τους... «ψύλλους!»"!!!

    Ευ-δαίμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top