Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε τους «δύσκολους» συναδέλφους

Posted by ola-xima  |  No comments


Είναι οι συνάδελφοί σας απόμακροι, ενοχλητικοί, ανταγωνιστικοί και έτοιμοι πάντα να σας μειώσουν; Μην απελπίζεστε! Πάντα υπάρχουν τρόποι..
.. να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις ακολουθώντας κάποια βήματα προκειμένου να εμβαθύνετε στην κατάσταση και να ακολουθήσετε τις λύσεις που ταιριάζουν σε αυτή, βγαίνοντας από τη θέση του θύματος.

Αναγνωρίστε νωρίς τους «προβληματικούς» συνεργάτες

Είτε μόλις ξεκινήσατε σε μια καινούργια δουλειά, είτε αλλάξατε τμήμα, το σημαντικό είναι να βρείτε από νωρίς ποιοι συνάδελφοι είναι «τοξικοί». Κάποιοι μιλάνε πολύ και δεν ακούνε ποτέ, άλλοι είναι ισχυρογνώμονες, ενώ μπορεί να συναντήσετε κι αυτούς που κριτικάρουν συνεχώς αρνητικά τη δουλειά των άλλων, που είναι ασυνεπείς ή αυτούς που κουτσομπολεύουν επικίνδυνα. Είναι πολλοί οι τύποι κι εσείς πρέπει εξ αρχής να τους ανιχνεύσετε για να μην πέσετε στις παγίδες τους.

Εκτιμήστε την κατάσταση

Αφού ξεπεράσετε το πρώτο σοκ ότι κάποιοι συνάδελφοι σας φέρονται αντιεπαγγελματικά, πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να δείτε τι είναι αυτό πάνω σας που μπορεί να τους προκαλεί. Το κάνουν και με άλλους; Έχει να κάνει με εσάς ή με τη διάθεσή τους; Σας βλέπουν ανταγωνιστικά; Σας φοβούνται;

Λάβετε δράση

Το να αποδεχτούμε σιωπηλά την κατάσταση δεν είναι καλή επιλογή. Αν εκτιμάτε ότι ο συνάδελφος που σας διαβάλλει, σας βλέπει ανταγωνιστικά, μιλήστε μαζί του, προκειμένου να του δείξετε ότι δεν επιθυμείτε τη θέση του, αλλά είστε ευχαριστημένη από τη δική σας. Αν η αρνητική του συμπεριφορά περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά και έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, υψώστε το ανάστημά σας ανά περίσταση, χωρίς να δώσετε συνέχεια. Αν, όμως, οφείλεται στο ότι θέλει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη, απλώς και μόνο επειδή «δεν ταιριάζουν τα χνώτα σας», κρατήστε αποστάσεις, αφού πρώτα του δείξετε ότι έχετε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζει.

Κινηθείτε με γρήγορα βήματα


Αν αφήσετε την κατάσταση να διαιωνίζεται, ο θυμός που σας προκαλεί θα μεγαλώσει τόσο μέσα σας, ώστε να μην μπορείτε να δείτε πλέον τα πράγματα αντικειμενικά και ίσως να καταλήξετε σε ακραίες αντιδράσεις. Ακόμη, θα έχετε δώσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο συνάδελφο να σας φέρεται με άσχημο τρόπο και θα έχετε αφήσει μια κατάσταση να καθιερωθεί.

Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε


Αν οι διαφορές σας έχουν να κάνουν με την οπτική σας πάνω σε ένα project ή στον τρόπο που πρέπει να γίνει μια δουλειά, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό δύο άνθρωποι να διαφωνούν και ότι είστε διατεθειμένη να βρείτε μια μέση οδό που θα ικανοποιεί και τους δύο. Αν η άλλη πλευρά δεν δείξει καμία θέληση για συμβιβασμό, εξηγήστε στον προϊστάμενό σας ότι εσείς είχατε όλη την καλή θέληση να συνεργαστείτε με το άτομο αυτό κάνοντας συμβιβασμούς, αλλά όχι υποχωρώντας ολοκληρωτικά, ενώ αυτό όχι.

Προστατέψτε τη φήμη σας

Το να παραπονιέστε σε όλους όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε, δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει πέραν του ότι θα καταλήξετε η «γκρινιάρα» του γραφείου και θα δημιουργήσετε αντιπάθειες. Συν του ότι αν εμπλέκεστε συνεχώς σε διάφορες παρόμοιες καταστάσεις, ο διευθυντής σας πιθανόν να αρχίσει να σας κατηγορεί ότι δεν αφιερώνετε αναπόσπαστο χρόνο στη δουλειά σας. Μιλήστε μόνο με κάποιο έμπιστο άτομο, αν αυτό σας βοηθάει να εκτονωθείτε.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

3:45 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top