Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Πλαστικά από... πούπουλα κοτόπουλου!

Posted by ola-xima  |  No comments


Η κερατίνη που περιέχουν τα πούπουλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική ουσία..


Ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά αμερικανοί ερευνητές προτείνουν ένα πρωτότυπο τρόπο για να αξιοποιηθούν οι τόνοι φτερών και πούπουλων από κοτόπουλα, που κάθε χρόνο πετιούνται. Όπως υποστηρίζουν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την παραγωγή πιο ελαφριών και φιλικών στο περιβάλλον πλαστικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα τεχνική αξιοποίησης των βιο-αποβλήτων επιτρέπει τη δημιουργία νέου τύπου πλαστικών. Χρειάζονται, όμως, τεστ σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από την εργαστηριακή για να βεβαιωθεί ότι η καινοτομική μέθοδος μπορεί όντως να είναι αποτελεσματική σε βιομηχανικό επίπεδο.

Τα φτερά και τα πούπουλα, όπως και οι τρίχες των μαλλιών και τα νύχια, είναι κατασκευασμένα κυρίως από μια σκληρή και χημικά σταθερή πρωτεΐνη, την κερατίνη, η οποία μπορεί να προσδώσει ανθεκτικότητα και παράλληλα, σε συνδυασμό με τα χημικά πολυμερή, να μειώσει το βάρος σε ένα μίγμα συνθετικού πλαστικού.

Η ιδέα αξιοποίησης βιολογικών αποβλήτων για τη δημιουργία πλαστικών έχει προταθεί και στο παρελθόν. Όμως, η νέα πρόταση των επιστημόνων της Νεμπράσκα πάει ένα βήμα παραπέρα και προτείνει την απευθείας χρήση ινών από πούπουλα σε ποσοστό μέχρι και 50% της μάζας του πλαστικού, μειώνοντας έτσι δραστικά τη συμμετοχή υλικών όπως του πολυαιθυλενίου και του πολυπροπυλενίου, που προέρχονται από την επεξεργασία του πετρελαίου.

Η νέα τεχνολογία μετατρέπει τα φτερά και πούπουλα σε μια ουσία παρόμοια με το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο. Δημιουργούνται έτσι νέα συνθετικά υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται στη συνέχεια λεπτά φιλμ πλαστικού, που είναι πιο ανθεκτικά στο νερό, αλλά και ευκολότερα διασπώμενα στη φύση.

Οι αμερικανοί ερευνητές θα επιδιώξουν, σε επόμενο στάδιο, να εξακριβώσουν αν η νέα τεχνολογία είναι οικονομικά βιώσιμη σε μεγάλη κλίμακα μαζικής παραγωγής.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:24 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top