Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Παιδί μου πιες το γάλα σου!!

Posted by ola-xima  |  No comments


Ολοι μας σχεδόν είμαστε πεπεισμένοι οτι το γάλα αποτελεί την πιο συμαντική τροφή για την υγεία των παιδιών μας..

Και αν τυχόν στο παιδί μας (ή το ανήψι) μας δεν αρέσει το γάλα και αρνείται να το πιεί, ανησυχούμε μην τυχόν και κινδυνεύσει η υγεία του! Είμαστε θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας των εταιρειών γαλακτοκομικών προιόντων που, θέλοντας να ανεβάσουν τον αριθμό των πωλήσεών των προιόντων τους, μας έχουν πείσει(το τρομοκρατήσει θα ήταν ίσως η σωστότερη λέξη) ότι, για να έιναι τα παιδιά μας υγιή, πρέπει να πίνουν καθημερινά γάλα. Ομως, η αλήθεια, ειναι αρκετά διαφορετική.
Και ας τη δούμε ξεκινώντας απο τα βρέφη. Η πραγματικότητα ειναι πως «τα βρέφη που καταλώνουν αγελαδινό γάλα έχουν 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν απο επιπλοκές διάρροιας και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν απο πνευμονία, σε σχέση με τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα. Ακόμα, ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου των βρεφών ειναι η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.» Αυτό, τουλάχιστον, αποτελεί το εύρημα της μελέτης που δημοσιεύθηκε σε ένα απο τα πιο αναγνωρισμένα ιατρικά περιοδικά, το The Lancet, τον Νοέμβριο του 1994. Ο παιδίατρός σας, έχει υπ’οψιν του το άρθρο αυτό?
Ωστόσο, δεν αρκεί το να θηλάζουν τα βρέφη για να είναι προστατευμένα απο τις πιθανές δυσμενείς επιδράσεις του αγελαδινού γάλακτος. Θα πρέπει να το αποφεύγουν και οι μητέρες τους που τα θηλάζουν! Και αυτό γιατί με τον θηλασμό μεταφέρονται στο παιδί κάποια αντιγόντα του αγελαδινού γάλακτος, ειτε κάποια αντισώματα που η ίδια η μητέρα έχει προς το αγελαδινό γάλα. Για το εν λόγω θέμα έχουν πραγματοποιηθεί  πολλές  μελέτες, οπως για παράδειγμα αυτή που δημοσιεύτηκε το 1983 στο Pediatrics, η οποία έδειξε ότι στα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα, η εκδήλωση κολικών συνδέεται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος απο την μητέρα τους!
Και ας περάσουμε στα παιδιά. Σύμφωνα, με την American Academy of Allergy, Asthma and Immunology,  το (αγελαδινό) γάλα αποτελεί την πρώτη και συμαντικότερη αλλεργιογόνο τροφή για τα παιδιά. Και υπολογίζεται πως πάνω απο τα μισά παιδιά των Η.Π.Α. έχουν κάποια μορφή αλλεργικής αντίδρασης στο γάλα. Στην Ελλάδα?
Μια συχνή εκδήλωση της αλλεργίας στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προιόντα ειναι η αυξημένη έκκριση βλέννας (μύξας), που μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονία και μολύνσεις των αυτιών. Συμπτώματα που περνάνε μόλις διακοπεί ή περιοριστεί η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Αλλωστε, μια βρετανική μελέτη κατέληξε ότι το 93% των παιδιών που είχαν άσθμα και ρινίτιδα και στα οποία διαγνώστηκε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, παρουσίαζαν ή μη τα συμπτώματα της πάθησής τους, ανάλογα με το αν έπιναν γάλα ή όχι. Στο δικό σας παιδί που συχνά παρουσιάζει επεισόδια άσθματος, ρινίτιδας ή ωτίτιδας, ο παιδίατρός σας έχει ζητήσει την εξέτασή του για τροφική αλλεργία στο γάλα? Εχει συζητήσει τίποτα μαζί σας σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος απο το παιδί?
Εκτός ομως απο διάρροια, το γάλα μπορεί να προξενήσει στα παιδιά και χρόνια δυσκοιλιότητα, οπως έδειξε μια μελέτη των Montalto, Florena, Tumminello, Soresi, Notarbatolo και Carrocio, οι οποίοι ερεύνησαν τις περιπτώσεις 65 παιδιών που υπέρφεραν απο χρόνια δυσκοιλιότητα και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με καθαρτικά, χωρίς ανταπόκριση. Αρκεί να σταματούσαν να πίνουν γάλα και μαζί σταματούσε και η δυσκοιλιότητά τους.
Ενα συχνό πρόβλημα στα παιδιά ειναι η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία. Η κατανάλωση γάλακτος έχει συσχετισθεί με την έλλειψη αυτη με δύο τρόπους.Πρώτον, το γάλα οπως και τα γαλακτοκομικά προιόντα ειναι τροφές φτωχές σε σίδηρο και γι αυτό, εάν κάποιος τρέφεται κατά βάση με αυτές, δεν καλύπτει τις ανάγκες του. Ακόμα, όταν τα γαλακτοκομικά προιόντα καταναλώνονται μαζί με τροφές που ειναι πλούσιες σε σίδηρο, εμποδίζουν την πρόσληψή του απο τον οργανισμό. Γι αυτό άλλωστε και οι γιατροί, όταν χορηγούν σ’εναν ασενή σκευάσματα σιδήρου, του συνιστούν να τα παίρνει σε μια χρονική απόσταση δύο ή τριών ωρών, πριν ή μετά από την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προιόντων.
Ο δεύτερος λόγος που το γάλα εχει συσχετισθεί με την πρόληση αναιμίας από έλλειψη σιδήρου ειναι ότι, λόγω αντιδράσεων των κυττάρων του εντέρου στις πρωτείνες του γάλακτος, προκαλούνται μικρές αιμορραγίες στο επιθήλιο του εντέρου, με αποτέλσεμα την απώλεια αίματος και –κατά συνέπεια- αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο για την αποκατάστασή του.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1982 στο Journal of Pediatrics. Σύμφωνα με τους ερευνητές που την εκπόνησαν, «τα βρέφη που τρέφονται με αγελαδινό γάλα κατά την διαρκεια του δεύτερου εξαμήνου της ζωής τους μπορεί να έχουν μαι απώλεια αίματος της τάξης του 30% απο την εντερική οδό και μια σημαντική απώλεια σιδήρου κατά την αφόδευση». Το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα υγείας μοιάζει να ειναι φανερό, αλλά το επιβεβαιώνει και μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1999 στο Journal of Pediatrics Surgery: «Σ’ολες τις περιπτώσεις η αιμορραγία σταμάτησε τελείως ύστερα από μια δίαιτα ελεύθερη απο αγελαδινό γάλα».
Μια ακόμα αντίδραση στο γάλα που μπορεί να παρουσιάσουν κάποια, ευτυχώς λιγότερα παιδιά, ειναι η εκδήλωση νεανικού διαβήτη. Σε μια μελέτη που έγινε σε 800 παιδιά και δημοσιεύθηκε στο Diabets Care τον Αύγουστο του 1997, οι ερευνητές βρήκαν πως η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος πριν απο την ηλικία των 8 ετών αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νεανικού διαβήτη. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχει καταλήξει και η American Academy of Pediatrics απο το 1994, ενώ ανάλογα αποτελέσματα εχουν δημοσιευθεί και σε έγκυρα περιοδικά οπως το The Lancet (10/96) ή το Diabetologia (4/94).
Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί το γάλα μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, η απάντηση υπάχει σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine το 1992: «Ασθενείς με νεανικό ή ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη παράγουν αντισώματα απέναντι στις πρωτείνες του αγελαδινού γάλακτος και υπεύθυνη φαίνεται να ειναι, κυρίως, η bovine serum albumin».
Τέλος, διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να παίρνουν στην κοινωνία μας οι αναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών οπως η διαταραχή εστίασης της προσοχής, η υπερκινητικότητα, καθώς και η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή(αυτισμός). Πολλά στοιχεία και μελετες συνδέουν τις διαταραχές αυτές με την κατανάλωση (αγελαδινού) γάλακτος, αλλά το θέμα ειναι τόσο μεγάλο και ευρύ, ώστε δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί στο παρόν άρθρο.
Ενα ερώτημα που μάλλον θα έχει γεννηθεί στη σκέψη όλων όσων διαβάζουν το άρθρο ειναι: «Καλά μας τα λέτε, αλλά τι θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε στα βρέφη να πίνουν;» Ο Δρ. Frank Oski, πρώην διευθυντής του τμήματος της παιδιατρικής στο John Hopkins University school ειναι κατηγορηματικός: Ο αριστερός και δεξιός μαστός μιας υγιούς μητέρας! Αρκεί βέβαια, οπως είδαμε παραπάνω και οι μητέρες που θηλάζουν να μην πίνουν πολύ αγελαδινό γάλα!

Πηγή:ariadni144

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:55 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top