Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το iPhone μας παρακολουθεί;

Posted by ola-xima  |  No comments


Αρχείο καταγράφει τις κινήσεις μας..

Πληθώρα αναφορών σε όλο το δίκτυο κάνει λόγο για κώδικα μέσα στο λογισμικό του δημοφιλούς iPhone, το οποίο καταγράφει λεπτομερώς τις γεωγραφικές κινήσεις του κινητού, και κατ’ επέκταση όποιου το κουβαλάει.

Σύμφωνα με άρθρο της Guardian, στο οποίο πήραν συνέντευξη από τους ερευνητές που εντόπισαν το αρχείο, η Apple πρακτικά έδωσε στον οποιοδήποτε με πρόσβαση στο κινητό μας, από ένα ζηλόφθονα σύντροφο μέχρι και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τη δυνατότητα να ελέγχει ακριβώς τις κινήσεις μας.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα αρχείο μέσα στο iOS το οποίο περιείχε συντεταγμένες με χρονικό προσδιορισμό, πληροφορίες οι οποίες με ένα απλό πρόγραμμα χαρτογράφησης ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε άνετα να καταγράψει τις κινήσεις για το που ακριβώς και πότε πήγε ο κάτοχος του κινητού.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι έψαξαν για παρόμοια παρεμβατική ανιχνευτική τεχνολογία και στα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν Android, δίχως να καταφέρουν να εντοπίσουν κάποια στοιχεία. Ωστόσο τόνισαν ότι δεν θεωρούν ότι οπουδήποτε τέτοιες  αποστέλλονται  στην Apple.

Ούτως ή άλλως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συλλέγουν και αποθηκεύουν κάποια στοιχεία γεωγραφικού στίγματος, αλλά σε αυτά έχουν πρόσβαση μόνο τα όργανα του νόμου και μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο ένταλμα. Παρά ταύτα, η Apple τυγχάνει αρνητικής κριτικής από υποστηρικτές της διασφάλισης της ιδιωτικής ζωής, μιας και τα στοιχεία αυτά στην πλειονότητα των περιπτώσεων συλλέγονται δίχως της ουσιαστική συγκατάθεση των χρηστών.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση κλοπής, χάρη σε ένα πρόγραμμα εφόσον έχεις ενεργοποιήσει μια συγκεκριμένη λειτουργία στο iPhone, να είσαι σε θέση να το εντοπίσεις. Αυτό όμως γίνεται με τη συγκατάθεση σου βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, μιας και όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, ακόμα και αν αλλάξεις συσκευή και «μετοικήσεις» το περιβάλλον του παλιού σου iPhone στο καινούργιο, αυτό το αρχείο θα σε ακολουθήσει και εκεί. Και εδώ εγείρεται η απορία για το πόσο τυχαία είναι η ύπαρξη του.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

1:07 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top