Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Τα ελαστικά και τα μάτια σας!

Posted by ola-xima  |  No comments


Τι πρέπει να προσέξετε για να σας παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια..

Ένα από τα βασικότερα τμήματα του αυτοκινήτου μας που πρέπει να ελέγχουμε, είναι τα ελαστικά του. Οι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να τα κάνουν να μην είναι αποδοτικά, είναι πολλοί, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα ασφάλειας για εμάς αλλά και για τους υπόλοιπους οδηγούς που κυκλοφορούν.

Τα ελαστικά δέχονται μεγάλες δυνάμεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά τους. Επίσης, έχουν την ιδιότητα να «γερνάνε», δηλαδή να σκληραίνει το πέλμα τους και να παρουσιάζονται ρωγμές, κάνοντάς τα ιδιαίτερα επικίνδυνα. Εμείς θα σας υποδείξουμε πώς μπορείτε να τα ελέγχετε εύκολα και γρήγορα, ώστε να σας παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια…

Το βασικό

Ένας από τους λόγους που μπορούν να κάνουν τα ελαστικά σας μη αποτελεσματικά, είναι η μεγάλη διαφορά πίεσης από αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται λόγω μιας μεγάλης μεταβολής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, έλεγχος της πίεσης πρέπει να γίνεται και στον εφεδρικό τροχό, ώστε να είναι κατάλληλος για χρήση στην περίπτωση ενός κλαταρισμένου ελαστικού.

Φθορά πέλματος

Η φθορά του πέλματος μπορεί να προκληθεί συνήθως από την επιθετική οδήγηση, από τη λάθος ρύθμιση της γεωμετρίας της ανάρτησης ή τη χαμηλή πίεση του αέρα στο ελαστικό. Αν το πέλμα έχει φθάσει στο τέλος της ζωής του, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά μας ακόμα και όταν τα έχουμε τοποθετημένα λιγότερο από 3 χρόνια.

Τέλος ζωής

Ελέγξτε την ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών του οχήματός σας, διότι αν ξεπερνούν τα 3 χρόνια, τότε χρειάζονται άμεση αντικατάσταση για λόγους ασφάλειας. Εντοπίστε την ημερομηνία στο προφίλ του ελαστικού (πλαϊνό τμήμα) ελαφρώς δεξιότερα από την ένδειξη «DOT», όπου αναγράφονται τέσσερα νούμερα, τα οποία δηλώνουν την ημερομηνία κατασκευής. Για παράδειγμα, αν αναγράφεται «0808», σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την όγδοη εβδομάδα του έτους 2008.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:29 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top