Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ποιοι μένουν εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών

Posted by ola-xima  |  No comments


Μαχαίρι, µε τραγικές επιπτώσεις σε 150.000 ασφαλισµένους οι οποίοι θα βρεθούν εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων,, βάζει η τρόικα ενώ άλλοι 50.000 θα προστεθούν στον νέο κατάλογο..

Η καινούργια λίστα µε τις ειδικότητες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων θα είναι έτοιµη έως τις 15 Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα εφαρµοστεί το νέο καθεστώς σύµφωνα µε τις επιταγές του Μνηµονίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης, που προήδρευσε χτες στην πρώτη συνεδρίαση της 11µελούς αρµόδιας επιτροπής υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, παρουσίασε τα στοιχεία βάσει των οποίων η επιτροπή θα εκδώσει το πόρισµά της.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, σήµερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.000 µισθωτοί.

Ο αριθµός εµφανίζεται µειωµένος εξαιτίας της ανεργίας που έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες οικοδόµους.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών, θα αποχαρακτηριστούν επαγγέλµατα που απασχολούν σήµερα περίπου 150.000 µισθωτούς, ενώ θα ενταχθούν για πρώτη φορά άλλοι 50.000 εργαζόµενοι.

Δεδομένο είναι ότι εκτός βαρέων θα βγουν περίπου 70.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, ενώ οι πρώτοι που θα µπουν στη νέα αναθεωρηµένη λίστα θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων.

Στον νέο κατάλογο, εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους, εκτιµάται ότι δεν θα υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και κάποιες ειδικότητες στον χώρο του τουρισµού και επισιτισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι σερβιτόροι και οι τραγουδιστές θα παραµείνουν στη λίστα καθώς οι συνθήκες εργασίας τους δεν έχουν τροποποιηθεί.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σήµερα βρίσκονται στη λίστα κατηγορίες εργαζοµένων όπως υπάλληλοι γραφείου (16.464), φυσικοί και µαθηµατικοί (1.129), αρχιτέκτονες τεχνολόγοι (3.886), µοντέλα και πωλητές (2.328), απασχολούµενοι σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες (2,569), στην παροχή υπηρεσιών (1.134), εργαζόµενοι στα ασφαλιστικά ταµεία (303) κ.ά.

Ο µεγαλύτερος αριθµός ασφαλισµένων στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι οικοδόµοι (104.423), οδηγοί µέσων µεταφοράς και χειριστές (107.542), εργαζόµενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (38.056), στο χονδρεµπόριο (30.690), στη βιοµηχανία τροφίµων και ποτών (25.436), στις κατασκευές (24.290), τεχνίτες ανέγερσης κτιρίων και δοµικών έργων (20.333).

Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δηλαδή όσοι συµπληρώνουν 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεµελιώνουν δικαίωµα θα αυξηθούν «αυτόµατα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόµενους), θα χάσουν επιδόµατα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα βαρέα. Οσοι εργάζονται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε πέντε έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν µείωση στις συντάξεις τους έως και 20%.

Πηγή:sarotiko

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:48 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top