Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Σκέφτονται νέες αλλαγές στον ΦΠΑ

Posted by ola-xima  |  No comments


Τον Οκτώβριο μειωμένος ή ενιαίος συντελεστής..

Τάξη στο χάος που προκάλεσε στην αγορά με τον ΦΠΑ θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που… μάλλον θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ ή καθιέρωση ενιαίου. Ανάμεσα τους και η καθιέρωση «πράσινου» συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 1,2% η 3%, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Μια δεύτερη εισήγηση προβλέπει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με βάση το σενάριο αυτό ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% και θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση, στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10% και θα δώσει ανάσα στα τρόφιμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το τρίτο σενάριο που φαίνεται να έχει και τις λιγότερες πιθανότητες προβλέπει εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση αυτή υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.

Είναι πιθανό με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση να προχωρήσεις σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών ενώ στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή και γενικά στην αγορά ακινήτων.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

9:49 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top