Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Γονίδιο δείχνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους

Posted by ola-xima  |  No comments


Η ανίχνευση μεταλλάξεων στο γονίδιο CHEK2, βοηθά να προσδιοριστεί ο βαθμός κινδύνου μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού..

...ειδικά αν υπάρχει ήδη προηγούμενο για την ασθένεια στην οικογένειά της, σύμφωνα με μια νέα πολωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσέζαρι Τσιμπούλσκι του τμήματος Γενετικής και Παθολογίας του Πομερανιανού Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Σετσίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, υπολόγισαν ότι μια γυναίκα που διαθέτει μια μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου, έχει, κατά μέσο όρο, κίνδυνο 34% να εμφανίσει τη νόσο, αν επίσης η μητέρα της ή η αδελφή της είχαν καρκίνο του μαστού.

Οι Πολωνοί ερευνητές, ανέλυσαν τα γονίδια περίπου 7.500 γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι οποίες δεν διέθεταν μεταλλαγμένες μορφές του γονιδίου BRCA και ανακάλυψαν ότι το 3% από αυτές είχαν μια μετάλλαξη στο γονίδιο CHEK2. Οι γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο του μαστού, διέθεταν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε πολύ μικρότερο ποσοστό (1%).

Αν και το γονίδιο CHEK2 είχε συσχετιστεί με τον καρκίνο και στο παρελθόν, δεν ήταν σαφές ποιο ρόλο έπαιζε το οικογενειακό ιστορικό. Η νέα έρευνα, συμπέρανε ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο ανάμεσα στις γυναίκες με αυτή την μετάλλαξη, αντιμετωπίζουν όσες έχουν στενούς συγγενείς με καρκίνο του μαστού.

Μια γυναίκα με μετάλλαξη CHEK2 έχει γενικά κίνδυνο 20%, αν διαθέτει οικογενειακό ιστορικό σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή), το ποσοστό κινδύνου αυξάνεται σε 34%, ενώ αν το οικογενειακό ιστορικό επεκτείνεται σε γυναίκα συγγενή δευτέρου βαθμού, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο, στο 44%.

Ο Τσέζαρι Τισμπούλσκι τόνισε ότι το τεστ πρέπει στο μέλλον να γίνεται από όλες τις γυναίκες που έχουν περιστατικά καρκίνου του μαστού στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Μέχρι στιγμής, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, ενθαρρύνονται να κάνουν ελέγχους για πιθανή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2, που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο.

Ειδικοί στις ΗΠΑ, πάντως, επεσήμαναν ότι το τεστ για ανεύρεση του γονιδίου CHEK2, αν και αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο για ευρεία χρήση.

Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

2:08 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top