Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Βρήκαν το γονίδιο που αποθηκεύει το λίπος στο σώμα!

Posted by ola-xima  |  No comments


Μερικοί άνθρωποι παχαίνουν πιο πολύ από τους άλλους, παρόλο που τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού, επειδή, δυστυχώς για αυτούς, διαθέτουν γονίδια, τα οποία ενθαρρύνουν τον οργανισμό τους να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος..

Αυτό λέει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Ζωή Μιχαηλίδου του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Queen's του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», εντόπισαν ένα αριθμό γονιδίων στον λιπώδη ιστό, τα οποία ωθούν τους ανθρώπους να κατακρατούν περισσότερο λίπος στο σώμα τους κι έτσι σταδιακά να παχαίνουν ή, αντίστροφα, να δυσκολεύονται να αδυνατίσουν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών κατά της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές έκαναν μελέτες με ποντίκια, τα οποία επί πολλές γενιές είχαν ανατραφεί στο εργαστήριο, ώστε να γίνουν είτε παχουλά είτε λεπτά και, έτσι, είχαν αποκτήσει ενεργά γονίδια που σχετίζονταν με το βάρος.

Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, βρήκαν στα υπέρβαρα ποντίκια -αλλά όχι στα λεπτά-- ορισμένα γονίδια που εμποδίζουν τη διάσπαση του λίπους μέσα στον οργανισμό. Σε επόμενο στάδιο, αναπτύχθηκαν ποντίκια των οποίων ο ένας γονιός ήταν υπέρβαρος και ο άλλος λεπτός. Τα ποντικάκια που προέκυψαν υπέρβαρα και αυτά, αποδείχτηκε ότι διέθεταν στο γονιδίωμά τους τα ίδια ενεργά γονίδια κατακράτησης του λίπους, γεγονός που δείχνει ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην αποθήκευση του λίπους και αυξάνει έτσι την πιθανότητα για πάχος.

Εξάλλου, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα ποντικάκια με ένα παχύ γονιό, που όμως τα ίδια προέκυψαν λεπτά, φάνηκε να έχουν μια έξτρα προστασία κατά της παχυσαρκίας. Όταν οι ερευνητές τάισαν με παχυντικές λιπαρές τροφές τόσο τα παχουλά, όσο και τα αδύνατα ποντικάκια, τα τελευταία διέσπασαν πιο εύκολα τα λίπη στο σώμα τους, γεγονός που δείχνει ότι είχαν κληρονομήσει κάποια -άγνωστα προς το παρόν- γονίδια που τους βοηθούσαν να μην κατακρατούν λίπος και έτσι να μένουν αδύνατα.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, «ενώ τα γονίδια που ελέγχουν την όρεξη, είναι γνωστό ότι έχουν σημασία για τον προσδιορισμό του πάχους, η νέα μελέτη μας δείχνει ότι τα γονίδια στον ίδιο τον λιπώδη ιστό παίζουν ρόλο στο γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να κρατούν το λίπος τους περισσότερο από άλλους». Επεσήμανε πάντως ότι, μολονότι οι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με την παχυσαρκία, η σωματική άσκηση, η δίαιτα και γενικά ένα υγιεινό στιλ ζωής είναι πάντα σημαντικοί παράγοντες για την καταπολέμηση του πάχους. Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι μελλοντικά θα υπάρξουν νέα φάρμακα, τα οποία θα στοχεύουν εκείνα τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που ευνοούν τη συσσώρευση λίπους.

Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

12:35 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top