Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας υπολογιστής που “βλέπει” το μέλλον!

Posted by ola-xima  |  No comments


Το όνομα αυτού “Ναυτίλος”. Δημιουργήθηκε από επιστήμονες στην Αμερική και φαίνεται ότι μπορεί να βγάλει ... “off” ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA στην πρόβλεψη γεγονότων και καταστάσεων..

Ο Κάλεβ Λεετάρου του Ινστιτούτου Υπολογιστικής του πανεπιστημίου του Ιλινόις ισχυρίζεται ότι με την εισαγωγή σε έναν “σουπερ” υπολογιστή δεδομένων από όλο τον κόσμο μπορούν να προβλεφθούν γεγονότα όπως οι επανανστάσεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, ακόμη και γεγονότα του μεγέθους των αλλαγών στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90.
Για την ακρίβεια οι επιστήμονες έκαναν πείραμα εισάγοντας άρθρα, κείμενα κλπ εκ των υστέρων στον υπολογιστή και φάνηκε ότι ο υπολογιστής “πέφτει μέσα”.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, αφορούσαν κυρίως δύο είδη πληροφοριών: το «κλίμα» του κάθε άρθρου (αν αφορούσε «καλά» ή «κακά» νέα) και την τοποθεσία που αφορούσε η είδηση. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένας τεράστιος «ιστός» 100 τρισεκατομμυρίων σχέσεων μεταξύ των πληροφοριών και, στη συνέχεια, τα στοιχεία τροφοδοτήθηκαν στον σούπερ-κομπιούτερ «SGI Altix», ευρύτερα γνωστό ως «Ναυτίλο», στο πανεπιστήμιο του Τενεσί, ο οποίος έχει συνολική επεξεργαστική ισχύ 8,2 teraflops (τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο).

Ο «Ναυτίλος» δημιούργησε γραφικά για διαφορετικές χώρες όπου σημειώθηκε η «αραβική άνοιξη». Σε όλες τις περιπτώσεις, αποκαλύφθηκε ότι, αρκετό καιρό πριν τα συμβάντα, καταγραφόταν μια αισθητή και ασυνήθιστη επιδείνωση του «κλίματος» σε κάθε χώρα. Ο Λεετάρου ισχυρίζεται ότι οι ενδείξεις αυτές αντανακλούν έγκαιρα και με καλύτερο τρόπο τι μέλει γενέσθαι σε μια χώρα από ό,τι οι εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Έφερε ως παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε αρχικά με έμφαση τον τελικά εκθρονισθέντα πρόεδρο Μουμπάρακ, μια ένδειξη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούσαν λανθασμένα -με βάση την 30ετή εμπειρία τους ότι ο Μουμπάρακ ήταν ακλόνητος - πως και αυτή τη φορά θα έμενε στην εξουσία. Αντίθετα, τα γραφικά του υπολογιστή, με βάση τα συσσωρευμένα δημοσιεύματα, αποκάλυπταν ότι κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο συνέβαινε στην χώρα.

Παρόμοιες πρόωρες ενδείξεις για κάτι «άνευ προηγουμένου» εντόπισε ο υπολογιστής πριν την επανάσταση στη Λιβύη και την εξέγερση κατά του Καντάφι, καθώς και πριν τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ΄90. Ακόμα, σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή, η ανάλυση των δημοσιευμάτων μπορεί να αποκάλυπτε πιο νωρίς σημαντικές ενδείξεις για το πού πραγματικά βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δηλαδή στο βόρειο Πακιστάν και όχι στο Αφγανιστάν, όπως ευρέως πιστευόταν.

Ο Λεετάρου ισχυρίζεται ότι το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και να κάνει πραγματικές προβλέψεις για το μέλλον και, όπως είπε, αυτό ακριβώς προτίθεται να κάνει σε επόμενο στάδιο, σαν σύγχρονος αστρολόγος. Όπως δήλωσε, «μοιάζει με την πρόβλεψη του καιρού. Ποτέ δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερο από το να μαντεύουμε απλώς στην τύχη». Το θέμα είναι πόσοι θα πιστέψουν τις προβλέψεις του, ειδικά αν αυτές παραπέμπουν σε ασυνήθιστα μελλοντικά γεγονότα...

Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

1:39 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top