Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τοκετός στο νερό

Posted by ola-xima  |  No comments


Οι προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα..

Ο τοκετός και η εγκυμοσύνη είναι φυσικά γεγονότα, που απαιτούν όμως σταθερή και συχνή ιατρική παρακολούθηση με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα: ένα υγιές μωρό και μια υγιής μητέρα.

Ταυτόχρονα, όταν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, το ζητούμενο είναι η ελάχιστη φαρμακευτική και ιατρική παρέμβαση ώστε η γυναίκα να βιώσει αυτό το ευτυχές γεγονός, ακολουθώντας το «μονοπάτι» της φύσης με ηρεμία και απολαμβάνοντας τη συναισθηματική φόρτιση που το ίδιο το γεγονός εμπεριέχει.

Ο τοκετός στο νερό αποτελεί μία από τις μεθόδους φυσικού τοκετού, συνηθισμένες και αναγνωρισμένες επιστημονικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.

Τοκετός στο νερό σημαίνει ότι η διαδικασία των ωδινών αλλά και της γέννησης όταν είναι δυνατόν, εξελίσσεται μέσα στο νερό θερμοκρασίας 37°C, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα.

Όπως αναφέρει στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο μαιευτήρας - γυναικολόγος κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα στην επίτοκο να βρίσκεται μέσα στο νερό, να κινείται ελεύθερα χωρίς χορήγηση φαρμάκων. Ο χώρος διαθέτει ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική, αρωματικά αιθέρια έλαια, εξειδικευμένες μαίες και φυσικά επιτρέπεται η παρουσία του συζύγου, ώστε να δημιουργείται ένα φιλικό, ήρεμο περιβάλλον, που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έναν τοκετό χωρίς άγχος σε χώρο που χαλαρώνει και διώχνει την ένταση. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την επίτοκο και το αναμενόμενο βρέφος, με την παρουσία του θεράποντος μαιευτήρα - γυναικολόγου και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε πρώτη ζήτηση.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση, η θέληση της γυναίκας καθώς και η καλή της σχέση με το νερό.

-Φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.

-Οχι ανώμαλες προβολές και πολύδυμες κυήσεις.

-Οχι σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.

-Οχι σε περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία και σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων.

-Προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα και χρήση πισίνας.

Πλεονεκτήματα

Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου.

Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι, ενώ προσφέρει εξαιρετική δυνατότητα χαλάρωσης και μείωσης του άγχους.

Παράλληλα έχουμε μεγαλύτερη διατατότητα των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδο του εμβρύου, λιγότερο πόνο και μικρή πιθανότητα τραυματισμών - ρήξεων.

Τέλος δεν εχουμε χρήση φαρμάκων. Αντί να βάλουμε στη γυναίκα φάρμακα βάζουμε τη γυναίκα στο «φάρμακο», με τη διαφορά ότι το «φάρμακο» είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει, το νερό.

Ολα αυτά συντελούν σε μια εξαιρετικά θετική ανάμνηση της εμπειρίας.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

9:47 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top