Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Έρχεται η νέα σούπερ Ήπειρος! Θα ονομάζεται Αμασία

Posted by ola-xima  |  No comments


Θα δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 50 έως 200 εκατομμύρια χρόνια, από την ένωση της Αμερικής με την Ευρασία..

Η νέα σούπερ Ήπειρος θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, αφού προηγουμένως ο Αρκτικός Ωκεανός και η Καραϊβική θα έχουν εξαφανιστεί.

Σε αυτή την εντυπωσιακή πρόβλεψη κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν διαχρονικά γεωλογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Προβλέπουν ακόμα ότι η Ευρώπη (που αποτελεί μέρος της Ευρασίας), η Αφρική και η Αυστραλία θα ενωθούν σταδιακά και αυτές με την Αμασία, η οποία έτσι θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη, ενώ στη γεωλογική «μοναξιά» της θα μείνει μάλλον μόνο η απομονωμένη Ανταρκτική.

Το σενάριο αυτό αποτελεί επανάληψη της ύπαρξης της Παγγαίας, όταν πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια όλοι οι ήπειροι της Γης ήταν ξανά ενωμένες σε μια ενιαία χερσαία μάζα, με επίκεντρο τη σημερινή Δυτική Αφρική.

Πριν την Παγγαία, οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ανάλογη συγχώνευση των χερσαίων μαζών είχε συμβεί πριν από 1,8 - 2 δισεκατομμύρια χρόνια με τη δημιουργία της σούπερ-ηπείρου Νούνα και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια με τη δημιουργία της Ροντίνια.

Η διαρκής τεκτονική δραστηριότητα αναδιατάσσει συνεχώς τις ηπείρους, πότε ωθώντας τη μια να πέσει πάνω στην άλλη και πότε απομακρύνοντάς τις. Κάθε σούπερ-ήπειρος διαρκεί για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, προτού διασπαστεί ξανά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Ρος Μίτσελ του πανεπιστημίου Γέιλ, έκαναν υπολογισμούς αναλύοντας παλαιομαγνητικά δεδομένα από πετρώματα σε όλο τον κόσμο, τα οποία δείχνουν τον μαγνητικό προσανατολισμό των ηπείρων στο παρελθόν.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαφωνούν με τις έως τώρα δύο κύριες θεωρίες ότι η εκάστοτε νέα σούπερ-ήπειρος σχηματίζεται είτε στην ίδια περιοχή που ήταν και η προηγούμενη, είτε αντιδιαμετρικά, δηλαδή σε απόσταση 180 μοιρών από την προκάτοχό της.

Αντίθετα, οι γεωλόγοι του Γέιλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε διαδοχική σούπερ-ήπειρος στον πλανήτη μας σχηματίζεται σε απόσταση περίπου 90 μοιρών από την προηγούμενη. Το κέντρο της Ροντίνια απείχε 88 μοίρες από το κέντρο της Νούνα και το κέντρο της Παγγαίας 87 μοίρες από το κέντρο της Ροντίνια. Άρα η Αμασία, εφόσον όντως θα απέχει 90 μοίρες από την Παγγαία, αναμένεται να έχει ως επίκεντρο την Αρκτική περιοχή.

Πηγή:newsit.gr

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

3:38 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top