Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η χρήση χασίς δεν είναι «αθώα»

Posted by ola-xima  |  No comments


Αλλά συνοδεύεται από πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους όμως αγνοούν πολλοί άνθρωποι, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την άγνοια των κινδύνων αυτών ως «πολύ ανησυχητική»..

Το Βρετανικό Ίδρυμα Πνεύμονα (BLF) πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 1.000 εθελοντές, ηλικίας 16-59 ετών από την Αγγλία και την Ουαλία, και ανακάλυψε ότι το ένα τρίτο πίστευαν λανθασμένα ότι το χασίς δεν βλάπτει την υγεία.

Το 88% εξάλλου πίστευαν εξίσου λανθασμένα ότι το κάπνισμα τσιγάρων είναι πιο επιβλαβές από το κάπνισμα χασίς, όταν στην πραγματικότητα ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 20πλάσιος με το χασίς απ' ό,τι με το τσιγάρο!

Το BLF, που πραγματοποίησε επίσης ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, γράφει στη σχετική έκθεσή του ότι εκτός από την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα, το χασίς επιφέρει πολλά ακόμα δεινά στην υγεία.

Υπάρχουν λ.χ. ισχυρά στοιχεία ότι συμβάλλει σε ασθένειες όπως η φυματίωση και η οξεία βρογχίτιδα, αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η σχιζοφρένεια, ενώ όταν χρησιμοποιείται επί χρόνια συσχετίζεται ισχυρά με την καρδιοπάθεια και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το BLF εξηγεί ότι το χασίς βλάπτει τους πνεύμονες περισσότερο απ' ό,τι το τσιγάρο εν μέρει επειδή οι χρήστες του «τραβάνε» πιο βαθιά τον καπνό και τον «κρατούν» περισσότερο, πριν εκπνεύσουν.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που καπνίζει ένα «τσιγαριλίκι» εισπνέει τέσσερις φορές περισσότερη πίσσα απ' ό,τι όταν καπνίζει ένα τσιγάρο, καθώς και πενταπλάσια ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, εξηγεί.

Η δημοσκόπηση του Ιδρύματος έδειξε ακόμη ότι την μεγαλύτερη άγνοια των κινδύνων έχουν οι νέοι. Σχεδόν το 40% των εθελοντών ηλικίας κάτω των 35 ετών - η ηλικιακή ομάδα που συνηθέστερα καπνίζει χασίς - πίστευαν ότι το χασίς είναι αβλαβές.

Η αλήθεια όμως είναι πως κάθε «τσιγαριλίκι» που καπνίζει κάποιος, αυξάνει τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του πνεύμονα όσο ένα ολόκληρο πακέτο με 20 τσιγάρα, προειδοποιεί το BLF.

Η εκτελεστική διευθύντρια του BLF, η Ντέιμ δρ Ελένα Σόβελτον, επισήμανε πως «είναι πολύ ανησυχητικό ότι, παρόλο που νέες έρευνες αποκαλύπτουν τις πολυάριθμες συνέπειες για την υγεία από το κάπνισμα χασίς, εξακολουθεί να υπάρχει επικίνδυνη έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για το πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι αυτό το ναρκωτικό».

Και συνέχισε: «Δεν είναι μικρό πρόβλημα. Το χασίς είναι ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά, με τον έναν στους τρεις πολίτες να το έχουν δοκιμάσει. Χρειάζεται να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες για το κοινό, ώστε να διαλυθεί επιτέλους ο μύθος που θέλει το χασίς να είναι ασφαλές».

Πηγή:tanea.gr

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

11:10 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top