Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Η τέταρτη σφραγίδα της αποκάλυψης και το βίντεο από την Αίγυπτο

Posted by ola-xima  |  1 comment


Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το Euronews και έχει γυριστεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Tις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αντιφατικές απόψεις..


Οπως θα δείτε στα πλάνα, κάποια στιγμή ανάμεσα στους διαδηλωτές εμφανίζεται μία μορφή που έχει κιτρινοπράσινο χρώμα και -για πολλούς- μοιάζει με καβαλάρη πάνω σε άλογο που πετά πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών.
Ο συνδιασμός του χρώματος και του σχήματος, οδήγησε μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στο... συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τεταρτο καβαλάρη όπως αυτός περιγράφεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (κεφ. ΣΤ). Το τέταρτο άλογο, που καβαλάρης του είναι ο Θάνατος ενώ από πίσω του ακολουθεί ο Άδης, ταυτίζεται με τον θάνατο των ανθρώπων ο οποίος - κατά τον Ιωάννη- θα έρθει με διάφορους τρόπους.
Ακολούθησαν συζητήσεις επί συζητήσεων, με βασικό επιχείρημα των διαφωνούντων ότι το άλογο που αναφέρει ο Ιωάννης, δεν είχε χρώμα κιτρινοπράσινο (όπως η μορφή του βίντεο) αλλά ωχρό, δηλαδή κίτρινο.
Πριν σας πω την προσωπική μου άποψη, θα ήθελα να διευκρινίσουμε τι πραγματικά ανφέρεται στην Αποκάλυψη - θέμα με το οποίο είχαμε ασχοληθεί πολλές φορές στις "Πύλες του Ανεξήγητου"- ως προς το χρώμα του αλόγου της τέταρτης "σφραγίδας".
Τι λέει το κείμενο της Αποκάλυψης στην αρχαία ελληνική γλώσσα
ς: 7 Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν σφραγῖδα τὴν τετάρτην, ἤκουσα φωνήν τοῦ τετάρτου ζῴου λέγοντος· ἔρχου.
ς: 8 καὶ εἶδον, καὶ ἰδοὺ ἵππος χλωρός, καὶ ὁ καθήμενος ἐπάνω αὐτοῦ, ὄνομα αὐτῷ ὁ θάνατος, καὶ ὁ ᾅδης ἠκολούθει μετ᾽ αὐ τοῦ· καὶ ἐδόθη αὐτῷ ἐξουσία ἐπὶ τὸ τέταρτον τῆς γῆς, ἀποκτεῖναι ἐν ῥομφαίᾳ καὶ ἐν λιμῷ καὶ ἐν θανάτῳ καὶ ὑπὸ τῶν θηρίων τῆς γῆς.
Τι λέει το κείμενο της Αποκάλυψης του Ιωάννη μεταφρασμένο στην καθαρεύουσα
ς:7 Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν σφραγίδα τὴν τετάρτην, ἤκουσα φωνὴν τοῦ τετάρτου ζώου λέγουσαν· ῎Ερχου καὶ βλέπε.
ς:8 Καὶ εἶδον, καὶ ἰδού, ἵππος ὠχρός, καὶ ὁ καθήμενος ἐπάνω αὐτοῦ ὠνομάζετο θάνατος, καὶ ὁ ῞Αιδης ἠκολούθει μετ' αὐτοῦ· καὶ ἐδόθη εἰς αὐτοὺς ἐξουσία ἐπὶ τὸ τέταρτον τῆς γῆς, νὰ θανατώσωσι μὲ ῥομφαίαν καὶ μὲ πεῖναν καὶ μὲ θάνατον καὶ μὲ τὰ θηρία τῆς γῆς.
Τι λέει το κείμενο της Αποκάλυψης του Ιωάννη μεταφρασμένο στην δημοτική
7 Kι όταν άνοιξε την τέταρτη σφραγίδα, άκουσα τη φωνή του τέταρτου όντος να λέει: “Έλα”!
8 Kοίταξα, λοιπόν, και είδα ένα άλογο που το χρώμα του ήταν κίτρινο, με τον καβαλάρη του, και το όνομα του καβαλάρη του ήταν “O Θάνατος”! Kι από κοντά τον ακολουθούσε ο Άδης. Kαι δόθηκε σ’ αυτούς η εξουσία να εξοντώσουν το ένα τέταρτο της γης με ρομφαία και με πείνα και με θανατικό και με κατασπαραγμό από τα θηρία της γης.
Είναι φανερό ότι το μπέρδεμα οφείλεται στη διαφορετική απόδοση του χρώματος του αλόγου, από μετάφραση σε μετάφραση. Ετσι, ενώ στο αρχαίο κείμενο αναφέρεται ως "χλωρό", δηλαδή πρασινοκίτρινο όπως και της μορφής που καταγράφεται στο βίντεο, στην καθαρεύουσα γίνεται "ωχρό", αρα φτάνει στη δημοτική να είναι "κίτρινο".
Μπορεί να έιναι προϊόν τεχνικής επεξεργασίας;
Η πρώτη μου σκέψη όταν είδα το βίντεο, ήταν ότι μάλλον επρόκειτο για μοντάζ! Αναζήτησα το "πρωτότυπο" βίντεο στο Euronews και διαπίστωσα ότι και το ίδιο το δίκτυο προβληματίστηκε με το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, γι αυτό και προχώρησε σε ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι το υλικό προέρχεται από το πρακτορείο REUTERS και δεν είναι προϊον τεχνικής επεξεργασίας!
Η προσωπική μου άποψη
Μετά από αυτό, παρακολούθησα αρκετές φορές το επίμαχο σημείο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό που καταγράφεται είναι ένα ένας συνδιασμός της φωτιάς που έχουν βάλει οι διαδηλωτές και ενδεχομένως κάποιας αντανάκλασης σε τζάμι- που έχει σαν αποτέλεσμα αυτην την "κιτρινοπράσινη" φιγούρα. Οφείλω να παραδεχτώ ότι μοιάζει με... καβαλάρη αλλά θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι πρόκειται απλώς για αντανάκλαση! Παρακολούθηστε το κι εσείς ( στο 01.17) και τα συμπεράσματα δικά σας!Πηγη:newsbomb

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

10:41 π.μ. Share:

1 σχόλιο:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top