Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

Posted by ola-xima  |  No comments


- Προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα απο την ΕΜΥ
- Πολικές θερμοκρασίες, δυνατές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι
- Η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε πολλούς νομούς της χώρας
- Xιόνια και στην Αθήνα από το βράδυ..
Με τσουχτερό κρύο ξύπνησαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας οι κάτοικοι  των νομών Εβρου, Φλώρινας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Πέλλας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Θυελλώδεις ανεμοι θα πνέουν σε Λάρισα και Μαγνησία, οπου αναμένονται και χιονοπτώσεις.

Γενικά για τη σήμερα Καθαρά Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού απο βορρά προς νότο με βασικά χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις ανέμους κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από μειον 2 έως 07 βαθμούς Κελσίου ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι  3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Βροχές, καταιγίδες και χιονόνερο σε παραθαλάσσιες περιοχές αναμένονται στην Ηπειρο. Το βραδυ της Δευτέρας θα χιονίσει στα ημιορεινά ακόμη και των νησιών του Ιονίου καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Στερεάς.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου αλλά στην  Ηπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Για τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Απο το απόγευμα ο καιρός θα επιδεινωθεί με χιόνια στα ημιορεινά και από το βράδυ και στα πεδινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα.Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο μηδέν έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και την Τρίτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο φθάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

Την Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται παγετός κατά τόπους ισχυρός και πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα κακοκαιρία με χιονοπτώσεις όχι μονό στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία στα δυτικά θα παρουσιάσουν ύφεση αλλά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχή η χιονόνερο και τοπικά χιόνι κυρίως στην Κρήτη. Χιονόπτωση αναμένεται και στην πόλη της Αθηνας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Για την Τετάρτη προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοανατολικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινόμενων. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθήνας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.

• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

o Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.

• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

o Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

o Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

o Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

o Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Σύσκεψη στο Δήμο Αμαρουσίου για την αντιμετώπιση του χιονιά

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δήμο Αμαρουσίου υπό τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε οτι απο τη Δευτέρα Κέντρο Επιχειρήσεων θα παραμένει σε 24ωρη λειτουργία μέχρι το πέρας της χιονόπτωσης και τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Συνδέσμου θα επιχειρούν όλο το 24ωρο.

Πηγή:newsit

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

9:31 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top