Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Πώς τα βήματα του Ιησού στο νερό, οδήγησαν στην επίλυση μαθηματικού γρίφου!

Posted by ola-xima  |  No comments


Ο μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έχει χαρακτηριστεί ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα, αφού είναι εκείνος που..

..κατάφερε να λύσει την περίφημη Υπόθεση του Πουανκαρέ, ενός από τα επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών, που παρέμεναν ανεπίλυτα έως και την αρχή του αιώνα μας...

 «Δεν υπάρχουν μαθηματικά προβλήματα που δε μπορούν να επιλυθούν, υπάρχουν προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν», δηλώνει τώρα ο ιδιοφυής μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν, σε συνέντευξή που παραχώρησε για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda.
Ο Ιησούς τον οδήγησε στην επίλυση του μαθηματικού γρίφου!
  Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν, υποστηρίζει ότι έφθασε στην απόδειξη της εικασίας του Πουανκαρέ, προσπαθώντας να κατανοήσει πώς ο Χριστός περπατούσε επάνω στο νερό. Αυτό ήταν που τον... προπόνησε , όπως λέει, αφού προσπαθώντας να εξηγήσει πώς ο Χριστός περπατούσε επάνω στο νερό, ανακάλυψε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης Υπόθεσης του Πουανκαρέ!
  Αναφερόμενος στις αναμνήσεις του από τα μαθητικά του χρόνια, ο μοναχικός επιστήμονας, ο οποίος μέχρι σήμερα αρνείτο κάθε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι ήθελε να εξηγήσει τον μύθο του Ιησού Χριστού.

  «Θυμάστε τον βιβλικό μύθο ότι ο Χριστός περπατούσε στο νερό. Επρεπε να υπολογίσω την ταχύτητα με την οποία περπατούσε χωρίς να πέφτει μέσα», εξηγεί. «Δεδομένου ότι ο μύθος εξακολουθεί να υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι δεν έκανα λάθος», συνεχίζει.

  «Ενα παιδί μαθαίνει από τη γέννησή του. Εάν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα χέρια και τα πόδια, γιατί δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο», αναρωτιέται.
Ο άνθρωπος που αρνήθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια
  Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση», η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον ομώνυμο Γάλλο μαθηματικό. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της 500 σελίδων απόδειξης του Πέρελμαν.
  Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.
  Οπως ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγαλειώδη αυτή επιτυχία, το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχο των βραβείων Νομπέλ στα μαθηματικά). Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος κατέπληξε τους πάντες, αρνούμενος να δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση. Εξηγώντας τότε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ασυνήθιστη απόφασή του, ο τότε ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγ. Πετρούπολης είχε δηλώσει:
  «Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Οχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός».
  Οπως αποδείχθηκε, η μετριοφροσύνη του δεν ήταν υποκριτική. Παραιτήθηκε από την ερευνητική θέση που κατείχε, με το αιτιολογικό ότι δεν του αρέσει πια η επιστήμη του. Αλλά ο 44χρονος μαθηματικός, ο οποίος ζει μαζί με τη μητέρα του σε απόκεντρη συνοικία της Αγίας Πετρούπολης, έκανε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν βραβεύθηκε το 2010 από το Clay Mathematics Institute για τη ανάρτηση στο Ιντερνετ της λύσης του προβλήματος  Πουανκαρέ.
  Επειτα από εβδομάδες αναμονής , ανακοίνωσε ότι αρνείται το βραβείο του 1 εκαοτμμυρίου δολλαρίων εξαιτίας «διαφωνίας» του με την μαθηματική κοινότητα.  Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν εξηγεί στη συνέντευξή του τους λόγους για τους οποίους δεν δέχθηκε πέρυσι το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Clay Mathematics Institute για την επίλυση του μαθηματικού προβλήματος, λέγοντας ότι γνωρίζει "πώς να κυβερνήσει το Σύμπαν".
  «Ξέρω πώς να κυβερνήσω το Σύμπαν. Γιατί να τρέχω πίσω από ένα εκατομμύριο;», λέει.

Πηγή:kokoraki

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

3:32 μ.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top