Αθήνα
+25°C
Ηλιοφάνεια

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Κλήση με μία σκέψη!

Posted by ola-xima  |  No comments


Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου..

Μερικές από τις πλέον τεχνολογίες αιχμής στο χώρο των διεπαφών, που μάλιστα ξεπερνάνε τις χειρονομιακές διεπαφές του Microsoft Kinect, μπορεί πολύ σύντομα να μην αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά την καθημερινότητά μας.

Στην πραγματικότητα, μια ομάδα επιστημόνων στο San Diego ανέπτυξε ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να καλούν ένα αριθμό τηλεφώνου χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ακριβής και θα αποτελούσε χρήσιμο βοήθημα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ακόμα και σε οποιονδήποτε χρειάζεται ελευθερία στις κινήσεις ή σε άτομα που επιδίδονται σε ασχολίες που απαιτούν μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, ο ερευνητής νευροεπιστήμης Tzyy-Ping Jung και οι συνάδελφοί του, εντόπισαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας έναν κεφαλόδεσμο με ηλεκτρόδια και μία συσκευή Bluetooth. Στους χρήστες έδειχναν ψηφία από το μηδέν μέχρι το 9, μέσω μιας οθόνης σε διαφορετικές ταχύτητες, το αντίστοιχο ερέθισμα στον εγκέφαλο ανιχνευόταν από τα ηλεκτρόδια και έτσι η ασύρματη Bluetooth συσκευή «ήξερε» ποιον αριθμό να καλέσει.

Στις διάφορες δοκιμές, οι συμμετέχοντες με διαφορετικά επίπεδα προπόνησης έδειξαν ακρίβεια σε ποσοστό που κυμαινόταν από 70 έως 85 τοις εκατό.

Συστήματα επικοινωνίας εγκεφάλου – υπολογιστή έχουν κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και κάποιο καιρό, αυτή όμως είναι από τις πρώτες περιπτώσεις εγκεφαλικής αλληλεπίδρασης με μία κινητή συσκευή. Το να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση τόσο του μεγέθους, αλλά και του κόστους, παράλληλα με την αύξηση της ταχύτητας των συσκευών αυτών ίσως χρειαστεί ακόμα να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καταστήσει πιο πρακτική την καθημερινή και μαζική χρήση τους.

Πηγη:newsbeast

Kάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook!

10:17 π.μ. Share:

0 σχόλια:

Λάβετε ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Συμπληρώστε το email σας...


back to top